Muntatge de diners i una rodona amb una cadira de rodes

La Seguretat Social ho deixa clar: diferència entre incapacitat permanent i absoluta

Varia principalment quant a la quantitat que reps i la capacitat per desenvolupar una altra activitat laboral

Un dels drets que té qualsevol persona és treballar, però això no sempre és fàcil si has tingut un accident o discapacitat. En aquests casos, es pot rebre una pensió per incapacitat laboral en funció de la situació. Hi ha principalment quatre tipus, de menor a major gravetat.

La menys greu és la incapacitat permanent parcial. El treballador pateix una reducció en la capacitat laboral, però encara pot treballar en certa manera i realitzar altres activitats.

La de més gravetat és la gran invalidesa, que s'aplica quan el treballador amb una incapacitat permanent absoluta, també necessita assistència constant d'una altra persona. Fins i tot per dur a terme activitats bàsiques de la vida diària. Rep una pensió més alta a causa de la necessitat d'assistència addicional.

No obstant això, a la categoria mitjana es troben la incapacitat permanent total i la incapacitat permanent absoluta. Sovint, entre aquestes dues es genera certa confusió, ja que els ciutadans no tenen clar quines són les diferències principals.

Per solucionar aquest dubte que tenen molts espanyols, la Seguretat Social ha volgut aclarir d'una vegada per totes les diferències entre totes dues. Principalment, varien quant a la capacitat de treballar i a la quantitat rebuda.

El grau de limitació importa

La diferència entre la incapacitat permanent total i l'absoluta es basa en el nivell de restricció per dur a terme qualsevol tipus de feina. En el primer cas, s'impedeix al treballador exercir la mateixa tasca que feia abans, però encara es podria adaptar a una ocupació diferent.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies, novetats i últimes hores de PENSIONS al WhatsApp!

Si algú que treballa com a policia té un accident, pot rebre una declaració d'incapacitat permanent total. Ja no seria capaç de tornar a exercir la seva tasca habitual com a agent, però sí que tindria la possibilitat de buscar una altra classe de treball en una àrea diferent.

Bitllets i monedes d'Euro
Un accident o malaltia: causes per ser declarat amb un d'aquests graus de discapacitat | España Diario TIPS, PixaBay

D'altra banda, en el cas de la incapacitat permanent absoluta, la limitació s'estén a qualsevol professió o ocupació, sense importar-ne quina sigui. En aquesta situació, la persona no estaria en condicions de dur a terme cap mena de feina, sense importar com de diferent sigui de la seva ocupació prèvia.

Tot i això, el Tribunal Suprem ha posat els últims mesos sobre la taula la qüestió de si és possible treballar amb una incapacitat absoluta. Segons aquest organisme, l'accés al mercat laboral no es pot negar. Això és una vulneració d'un dret fonamental, ja que considera el treball un dret.

Aquesta perspectiva va portar la Seguretat Social a revisar la Llei General de la Seguretat Social, cosa que va permetre un canvi. Les persones que reben una pensió tenen la possibilitat de realitzar tasques adequades al mercat laboral, tot i que amb certes restriccions.

En aquest cas, el treball ha de ser ajustat o modificat d'acord amb les limitacions per les quals es va atorgar la pensió. A més, la feina no ha de ser el resultat d'una millora en la condició del beneficiari.

Metge passant una consulta a un pacient
El grau d'incapacitat et pot fer augmentar la pensió gairebé el doble | Getty Images

De cobrar el 55% de la base reguladora a cobrar el 100%

Una altra de les diferències més notòries és la quantitat de pensió que rep l'incapacitat a final de mes. En cas de la incapacitat permanent total, per norma general es rep el 55 % de la base reguladora.

No obstant això, aquest percentatge pot augmentar un 20% addicional (fins a arribar al 75%) per a les persones més grans de 55 anys. Han d'estar aturades i tenir dificultats per trobar feina en una ocupació diferent de l'habitual. Aquest augment s'anomena 'incapacitat total qualificada'.

Pel que fa a la incapacitat permanent absoluta, s'obté el 100% de la base reguladora. Aquesta base es determina a partir de les contribucions fetes per l'ocupador per als treballadors. També per les quotes de seguretat social pagades per aquells que treballen de manera independent.