Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto Tresoreria General de la Seguretat Social

La Seguretat Social assenyala la novetat que ja afecta milers de famílies a Catalunya

La nova normativa ja afecta de forma directa moltes llars catalanes

Una nova mesura imposada per la Seguretat Social afecta milers de llars catalanes. I si no es compleixen les exigències plantejades per aquest organisme, s'exposen a importants sancions. Aquesta ordre fa referència a les famílies que tinguin contractats treballadors o treballadores de la llar.

A partir d'aquest mes entra en vigor una nova regularització pel qual podran percebre una prestació per desocupació. A través de les xarxes socials comunicaven que el primer mes per al cobrament de les quotes per a l'atur i el Fons de Garantia Salarial s'endarreriria; és a dir, seria a partir del desembre.

Millorar la situació d'un col·lectiu poc valorat

Des de la Seguretat Social expliquen que amb el Reial decret llei 16/2022, del 6 de setembre, es busca millorar la situació d'aquestes professionals. L'objectiu és que les seves condicions s'equiparin a les de la resta de treballadors per compte d'altri a l'àmbit laboral.

La tasca exercida per les professionals de la llar sempre ha estat infravalorada. Per exemple, fins fa molt poc temps, les famílies no tenien l'obligació d'assegurar-les a la Seguretat Social. Per tant, feien una tasca sense cotitzar i sense disposar d'una protecció en cas de malaltia o accident.

Imatge d'una persona amb guants verds i una baieta netejant una vitroceràmica
Les netejadores de la llar veuran afavorides les seves condicions de treball | Getty Images

Fins i tot avui dia encara es continuen desenvolupant aquest tipus de pràctiques, encara que la intenció de les autoritats és erradicar-les del tot. En qualsevol cas, resulta complicat en tractar-se d'uns serveis que es duen a terme en un àmbit privat. Moltes vegades, les dues parts opten per esquivar la legalitat i acorden que aquesta feina es faci sense contracte.

Com cal formalitzar la relació entre les dues parts?

Perquè un acord entre una família i una empleada de la llar resulti legal cal que es faci un contracte per escrit. Si no es fa així, s'entén que la vinculació serà indefinida i a jornada completa excepte que s'acrediti el contrari.

Ambdues parts tenen la possibilitat d'exigir que l'acord es rubriqui mitjançant un contracte escrit. La persona que exerceixi les tasques de la llar ha de ser correctament informada sobre els punts essencials del compromís. Alhora, se li han de comunicar les condicions del treball.

Entre altres coses, cal que conegui els horaris, les retribucions i la durada de l'acord. En cas que calgués, haurien d'informar-lo sobre el règim de pernoctes a l'habitatge on presta les seves funcions.

El salari que han de percebre les empleades de la llar seria de 1.000 euros mensuals en 14 pagues. En cas de reduir-lo a 12 pagues, la xifra s'elevaria a 1.166,67 euros. La retribució per hores implica un desemborsament de 7,29 euros per cada hora, mentre que en cas d'incloure's vacances s'elevaria a 7,82.

És obligatòria la cotització per desocupació?

Des de l'1 d'octubre passat és obligatòria la cotització per desocupació i al Fons de Garantia Salarial per part dels ocupadors. Les bases de cotització per a l'atur són les corresponents a les contingències d'accidents de treball i de malalties professionals.

Foto d'una persona netejant un vidre.
Les treballadores de la llar tindran dret a l'atur | Getty Images

Pel que fa al tipus de cotització, fins a finals d'any serà del 6,05%. El 5% l'assumirà la part ocupadora, mentre que l'1,05% restant va a càrrec de la treballadora.

Des de la Seguretat Social assenyalen que podrà accedir a la prestació per desocupació un cop conclogui el seu compromís professional. Això sí, caldrà que com a mínim hi hagi una cotització de 300 dies.

A més a més, tenen dret als subsidis assistencials sempre que es compleixin les exigències requerides. En tot moment es valoraran les cotitzacions fetes a qualsevol dels règims pels quals es cotitza.