Primer pla de les mans d'un sanitari subjectant un vial de vacuna

«La Seguretat Social no hauria de pagar el tractament als no vacunats»

Els experts asseguren que la majoria dels nous contagiats són persones que no han rebut cap dosi contra la Covid-19

Espanya ja ha començat a inocular la tercera dosi de la vacuna contra la Covid-19 als majors de 60 anys. És més, són molts els ciutadans que s'han acostat fins als centres de salut per rebre-la gustosament. Tot i això, encara hi ha els que es resisteixen a vacunar-se contra aquesta malaltia que tantes vides s'ha cobrat arreu del món, i això és un greu problema.

Hi ha ciutadans que rebutgen la vacuna a hores d'ara

Com més gran sigui el nombre de persones vacunades contra el coronavirus, millor serà la situació general. Tot i que a Espanya la campanya de vacunació ha aconseguit captar l'interès de la majoria dels ciutadans, encara n'hi ha que es neguen a vacunar-se contra la Covid-19.

Un home, vacunat a Barcelona (24/03/2021).
La tercera dosi contra la Covid-19 ja s'està administrant en majors de 60 anys | GTRES

El problema és que la incidència acumulada s'ha tornat a incrementar en les últimes setmanes i la majoria dels contagiats són persones que no han rebut la pauta. De fet, els científics van recordar durant el Fòrum Mundial de Pandèmies, que va tenir lloc el cap de setmana, que set de cada deu persones infectades no s'han vacunat.

Per això, hi ha experts que tenen clara la seva postura davant els que no volen vacunar-se. Si no volen rebre la pauta corresponent, la sanitat pública tampoc no s'hauria de fer càrrec dels seus tractaments si s'encomanen.

El viròleg Luis Enjuanes opina que la Seguretat Social no hauria de carregar amb els costos del tractament per als que estiguin infectats i hagin rebutjat vacunar-se contra la Covid-19.

El viròleg Luis Enjuanes en una roda de premsa
Luis Enjuanes, viròleg del CSIC | Europa Press

«Si ells no col·laboren amb la societat, la societat no hi ha de col·laborar», assegurava aquest expert del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) a Ràdio Nacional aquest cap de setmana.

Per a aquest viròleg, la vacunació és una de les principals vies per aturar la malaltia. Per aquest motiu, Luis Enjuanes ha sol·licitat que es prenguin mesures dures contra els que rebutgen la inoculació.

«Si no es vacuna, no pot treballar per al Govern. Si no es vacuna i té un problema per la infecció amb aquest virus, la Seguretat Social espanyola no es farà càrrec del seu tractament. No es vacuna, no pot anar a centres públics», va subratllar aquest coordinador de l'equip que està creant la vacuna espanyola contra aquesta malaltia.

D'acord amb aquest expert, aquestes restriccions servirien com a mesura de pressió per als que rebutgen les dosis contra la Covid-19 perquè a Espanya no és obligatori.

La manca de vacunats requereix mesures dràstiques

En altres països, les exigències són més grans. Tant és així que es demana estar totalment vacunat davant d'aquest coronavirus si es vol fer una vida relativament normal.

Aquesta és precisament la dràstica mesura que es prendrà a Àustria els pròxims dies, ja que el país torna a estar confinat fins al 13 de desembre. A partir de llavors, el confinament només continuarà vigent per a aquells ciutadans que no estiguin vacunats.

La baixa taxa de població que ha rebut les dosis pertinents ha derivat en una nova onada de contagis, la qual cosa ha fet que el Govern imposi de nou restriccions. A més a més, a partir del proper any, Àustria exigirà que tots els seus habitants hagin rebut la pauta completa.

Per evitar que a Espanya succeeixi el mateix, els experts animen la població antivacunes a acudir al seu centre de salut, perquè vacunant-se ells protegeixen també el seu cercle més proper, cosa que no han d'oblidar.

A hores d'ara, no hi ha més opcions que valguin. És clar que la tan anhelada immunitat de ramat ha frenat des del principi l'expansió del virus, ja que, com més persones tinguin la pauta completa, millor per a tots.