Metge en una consulta emplenant un informe

La Seguretat Social recorda les 3 noves baixes laborals que entren en vigor el juny

Les noves mesures afecten sobretot les dones

En qüestió d'uns dies entraran en vigor tres noves baixes laborals reconegudes per part de la Seguretat Social. Concretament serà a partir de l'1 de juny, i les mesures que s'hi incorporin afectaran sobretot les dones treballadores.

Així mateix, aquestes situacions d'incapacitat temporal apareixen recollides a la Llei Orgànica 1/2023, de 28 de febrer. I una de les condicions essencials perquè es puguin admetre és que es tingui el vistiplau d'un metge.

Les tres baixes en qüestió són per regla dolorosa, incapacitat temporal per avortament i la incapacitat temporal per risc de la gestant. En aquest cas, només es permetria a partir de la setmana 39 d'embaràs.

Quan es concedeix la baixa per menstruació incapacitant?

En cas d'una regla dolorosa, la treballadora té dret a una baixa mèdica màxima fins a tres dies de durada. Tot i això, com aclareixen des del Ministeri d'Igualtat podria ampliar-se el termini fins als cinc dies. Això sí, sempre que un facultatiu ho consideri oportú.

N'hi haurà prou que la treballadora lliuri a l'empresa on treballa l'informe mèdic. En aquest document apareixerà recollit la malaltia i la necessitat d'absentar-se'n durant un breu espai de temps. Pel que fa a la quantitat a percebre, serà la mateixa que per malaltia comuna en cotitzar per contingències comunes.

Metge passant una consulta a un pacient
Un metge ha de concedir la baixa a la treballadora | Getty Images

Què és la incapacitat per interrupció de l'embaràs?

Una dona també podrà sol·licitar la baixa laboral quan hi hagi una interrupció de l'embaràs o l'avortament, ja sigui de manera voluntària o involuntària. Indiquen que «es pot percebre mentre rebi assistència sanitària per part del servei de salut i estigui impedida per a la feina».

L'import d'aquest ajut s'ajustarà al salari durant el primer dia, recull el diari Las Provincias. Per la seva banda, entre el dia 2 i el 20 li correspondrà el 60% de la base reguladora, i serà del 75% des del dia 21.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

La baixa per gestació a partir de la setmana 39

Les treballadores també tindran la possibilitat d'accedir a una incapacitat temporal per gestació des de la setmana 39. El subdirector general d'Incapacitat Temporal, Daniel García Sánchez, explica les condicions.

La Seguretat Social correrà amb la baixa a partir de l'endemà de deixar la feina. Tot i això, la primera jornada serà responsabilitat de l'empresari.

Tal com preveu aquesta llei, l'embarassada seguirà cobrant «la prestació corresponent a aquesta situació mentre aquesta s'hagi de mantenir». Per tant, hi ha la possibilitat que pugui sol·licitar una baixa i allargar-la fins a la data del part si el seu estat així ho requereix.

Pacient embarassada en consulta amb el metge
A partir de la setmana 39 d'embaràs es pot sol·licitar la incapacitat temporal | Getty Images

Canvis a les baixes des de l'1 d'abril

La Seguretat Social introdueix des de fa mesos una sèrie de modificacions respecte al capítol de baixes laborals. Des de l'1 d'abril s'ha canviat la manera de comunicar a les companyies les baixes i les altes dels seus treballadors.

Fins aquell moment, el treballador en qüestió disposava d'un termini de tres dies per lliurar el comunicat mèdic en cas de baixa. I el mateix passava amb els comunicats de confirmació si la situació d'incapacitat s'allargava en el temps i l'alta.

Ara, però, ja no tenen l'obligació d'efectuar el lliurament en mà del comunicat mèdic. Així ho recull el Reial decret que varia una sèrie de detalls sobre la gestió dels processos d'incapacitat temporal.

Tot quedarà a les mans de l'Administració, que assumirà aquesta funció de manera telemàtica. I és que serà la que traslladi aquesta informació a les empreses. Amb això es busca evitar que els tràmits resultin «greujosos» per aquells que presentin una situació d'incapacitat temporal.