Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Estat actual del vòrtex polar segons el model americà GFS

Sense fred extrem a la vista: el vòrtex polar no es trencarà aquest desembre

Els mapes del temps indiquen que l'estabilitat del vòrtex polar provocarà que no hi hagi entrades d’aire fred a Europa

Estat actual del vòrtex polar segons el model americà GFS
Estat actual del vòrtex polar segons el model americà GFS | Earth Nullschool

Aquest fenomen del vòrtex polar que últimament està tan de moda i és tan mediàtic  quan arriba l’hivern, sempre ha estat allà. No es tracta ni del canvi climàtic ni de cap nova investigació que s’hagi descobert com en algunes ocasions s’ha pogut escoltar. Encara que el nom soni amenaçador, el vòrtex polar és, simplement, una intensa depressió que es forma durant l’hivern a les zones polars.

Habitualment queda restringit al pol nord a causa d’estar envoltat per un corrent d’aire que es mou circulant a gran velocitat, anomenat corrent en jet, que envolta el pol de forma circular. El corrent en jet és un corrent d’aire més càlid que fa un recorregut envoltant el planeta a determinada latitud i fa que el vòrtex quedi ‘bloquejat’ a les regions dels pols.

Quines conseqüències té el vòrtex polar?

Aquest bloqueig quan es trenca té diferents conseqüències. Perquè això passi, el corrent en jet s’ha d’afeblir i aleshores el vòrtex polar té l’ocasió d’ondular-se.

Si l'ondulació és prou marcada, el vòrtex es ‘trenca’ i es desplaça cap a latituds més baixes. Aleshores el que hi ha és una gran massa d’aire fred vingut directament del pol i amb temperatures baixíssimes que es desplaça cap al sud. Un exemple és el que va passar l’any passat al nord dels Estats Units amb l’onada de fred històrica que varen tenir i, tant la mediàtica ciutat de Chicago, com les cascades del Niàgara, van quedar completament glaçades.

Què passarà enguany?

Segons els diferents mapes del temps, tot sembla indicar que aquest últim tram de 2019 i principis de 2020 el vòrtex polar es mantindrà estable i sense ondulacions. Per tant, això es tradueix amb un temps que podria ser força suau a bona part d’Europa durant el primer tram de l’hivern astronòmic.

Força suau no vol dir que no plogui o que no faci fred, sinó que les probabilitats que tinguem una onada de fred provinent del pol nord o de Sibèria es redueixen considerablement durant aquest últim tram d’any.

D’altre banda, així ho indiquen també els pronòstics estacionals de l’Agència Atmosfèrica Nord-americana (NOAA). Pronostiquen un desembre i gener amb temperatures superiors a la mitjana climàtica a pràcticament tot el continent europeu sense excepcions.