Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Cua de passatgers esperant per facturar a l'aeroport del Prat

Una sentència reconeix el dret a anul·lar vacances si coincideixen amb el confinament

Una sentència del Jutjat social de Santander compara el cas amb la situació generada per una incapacitat temporal

Cua de passatgers esperant per facturar a l'aeroport del Prat
Un jutge dona la raó a una treballadora que va demanar canviar les seves vacances perquè coincidien amb el confinament. | ACN

Una sentència del Jutjat social de Santander ha reconegut a una treballadora de la Conselleria d'Educació del Govern de Cantàbria el seu dret a anul·lar quatre dies de vacances que havia sol·licitat perquè van coincidir amb el confinament general de l'estat d'alarma i a substituir-les per un altre període vacacional. La resolució judicial afirma de manera textual que si la treballadora «no pot sortir de casa seva per un confinament forçat, no seran vacances, no corresponent aquest període amb el legítim i constitucional dret al descans anual que tot treballador ha de tenir».

La sentència, que estima una demanda de la secció sindical d'UGT del Govern de Cantàbria, aclareix que la treballadora va sol·licitar a l'inici de l'any quatre dies de vacances, del 13 al 17 d'abril, i que després de decretar-se l'estat d'alarma que es va prolongar fins al 21 de juny, va enviar un missatge de Whatsapp el 24 de març per a anul·lar-les per coincidir amb el confinament general, una petició que va reiterar el 2 d'abril.

Compara el cas amb una incapacitat temporal

La resolució compara el cas amb la situació generada per una incapacitat temporal i matisa que «quan un treballador cau en situació d'incapacitat temporal abans o durant el gaudi de les vacances, conserva el dret a gaudir les seves vacances en un període posterior», per la qual cosa «sembla raonable i lògic que si es veu afectat per una causa de força major que condicioni de manera directa les seves vacances, conservi el seu dret a gaudir-les».

En aquest sentit, la sentència afegeix que «òbviament tot gaudi de vacances comporta la possibilitat que el treballador pugui descansar de la prestació anual de serveis per a un tercer, això és, que pugui desplaçar-se, sortir del seu domicili, tenir el seu oci particular, visitar familiars o fer esport». A més, aclareix que, encara que el Govern de Cantàbria va al·legar durant el judici que el centre on treballa la demandant —un institut d'ensenyament secundari— va tenir durant el confinament «una activitat administrativa mínima» i que «no té culpa o cap responsabilitat en què el seu període de vacances coincidís amb una pandèmia».

La secció sindical de la UGT s'ha felicitat per la sentència i subratlla que «l'estat d'alarma no pot ser justificació perquè els treballadors perdin uns drets laborals contemplats en el conveni col·lectiu». El sindicat destaca que en aquesta sentència s'ha posat en relleu la impossibilitat de realitzar teletreball per a pràcticament tot el personal laboral del Govern de Cantàbria, subratllant que la interpretació de vacances gaudides que fa la Conselleria d'Educació «no té cap sentit» quan coincideix amb un tancament nacional de centres educatius.