Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una mà subjectant un pàncrees en 3D

El senyal que t'envia el cos i que serveix per a detectar aviat el càncer de pàncrees

El càncer de pàncrees es podrà detectar de manera precoç amb una simple anàlisi de sang

Ni la pandèmia frena els avenços científics, i arriben molt bones notícies del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC). S'ha descobert una nova via de diagnòstic precoç del càncer de pàncrees, un dels més letals.

Un equip coliderat per investigadors del CSIC ha trobat un nou biomarcador de diagnòstic precoç per al càncer de pàncrees més comú. Es tracta de l'adenocarcinoma pancreàtic ductal, que suposa la tercera principal causa de mort per càncer als països desenvolupats.

Aquest descobriment permetrà detectar el biomarcador mitjançant una simple anàlisi de sang en les fases més inicials de la malaltia.

Sanitari extraient sang d'un braç
El càncer de pàncrees es podrà detectar mitjançant una simple anàlisi de sang | Canva

A més, també farà possible detectar la malaltia fins i tot quan el pacient pateixi pancreatitis, una malaltia que dificulta el diagnòstic del càncer de pàncrees.

L'adenocarcinoma pancreàtic ductal: el tercer més mortal

L'adenocarcinoma pancreàtic ductal és un dels càncers més agressius i de pitjor pronòstic, ja que és el tercer més letal.

Neus Martínez-Bosch, investigadora de l'Institut 'Investigacions Mèdiques de l'Hospital del Mar (IMIM-Hospital del Mar), ha assenyalat que l'estudi que s'ha dut a terme conclou que el receptor tirosina-quinassa AXL és útil per a detectar el càncer pancreàtic.

La tirosina-quinasa AXL és una proteïna que, a vegades, es troba a la superfície de les cèl·lules. Aquesta proteïna no sol aparèixer en cèl·lules normals, però si hi és, augmenta de manera considerable en determinats tipus de tumors. Aquest és el cas del càncer de pàncrees, en què la proteïna està relacionada amb l'evolució de la malaltia.

Un sanitari extraient sang a un pacient
La proteïns AXL és un marcador que permet diagnosticar de manera precoç el càncer de pàncrees | Canva

«La proteïna AXL és un marcador específic que ens indica que ja hi ha cèl·lules malignes. El fet que aquest marcador estigui vinculat a la cèl·lula en estadi tumoral, li dona una gran importància pel fet que sigui específic per a diagnosticar el càncer de pàncrees», exposa Pilar Navarro, investigadora de l'IIBB-CSIC i de l'IMIM-Hospital del Mar.

«Així demostrem la presència del marcador a la sang només en pacients que ja havien desenvolupat el tumor, sense ser present en individus sans ni en els que patien pancreatitis crònica», ha assenyalat Helena Cristóbal, una altra investigadora de l'IIBB-CSIC.

Aquest descobriment permetrà detectar el càncer de pàncrees en fases inicials amb una simple anàlisi de sang

L'estudi ha estat coliderat per investigadors de l'Institut d'Investigacions Mèdiques de l'Hospital del Mar (IMIM-Hospital del Mar) i de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Barcelona (IIBB-CSIC), centre del CSIC associat a l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS).

Detall d'un braç al qual li acaben d'extreure sang
En alguns casos, es podria evitar la metàstasi | IStock

Incloure la tirosina-quinasa AXL com a biomarcador en el diagnòstic del càncer de pàncrees és un gran avenç. Aquest tipus de càncer té escassetat de marcadors, fet que provoca que només el 20% de pacients que pateixen la malaltia es puguin operar a temps. En aquest sentit, en molts casos es podria evitar la metàstasi i la resistència al tractament en fases molt avançades.

Actualment, la proteïna CA19-9 és la que s'analitza per a avaluar la resposta al tractament, però no és útil per al diagnòstic a causa de la seva baixa especificitat. «Per aquest motiu, disposar d'una nova eina és especialment rellevant, sobretot tenint en compte que el diagnòstic precoç és essencial per a operar el tumor, l´única opció de tractament curatiu», assenyala Laura Visa, doctora del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital del Mar.

Els investigadors miren cap al futur

Tot i les immillorables notícies que suposa aquest descobriment, els investigadors no s'han quedat aquí: hi ha un petit nombre de tumors que no presenten la proteïna tirosina-quinassa AXL. Tot i això, la combinació d'aquesta amb la CA19-9 detecta la presència de cèl·lules canceroses amb una sensibilitat del 90%.

«Estem molt interessats a saber per què alguns càncers no expressen AXL. Això ens podria donar pistes per a saber com funcionen els mecanismes tumorals que podríem utilitzar com a dianes per a tractaments», argumenta Pablo García de Frutos, investigador de l'IIBB (CSIC-IDIBAPS).