Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotomuntatge d'un cotxe de la Policia Nacional i unes claus penjant d'un pany

Si trobes això a la porta de casa teva, avisa immediatament la Policia

Et mostrem com detectar si casa teva és objectiu d'un possible robatori

El nostre domicili és el nostre lloc de vida i de descans. La cura de l'habitatge és essencial per a qualsevol família, ja que a dins hi ha la major part de béns materials i humans.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Per això, assegurar la seguretat total del nostre immoble és molt important. Tot i això, no sempre podem estar cuidant-la a causa de les nostres obligacions laborals i personals. O fins i tot a llargs períodes de viatge en què la casa es queda sola.

Per exemple, l'estiu és l'època esperada per molts per gaudir d'unes vacances merescudes i allunyar-se de l'estrès quotidià. Però també per als lladres. Per això, en preparar les maletes i anar de viatge, és inevitable sentir certa preocupació per deixar la casa vulnerable davant de possibles robatoris.

Tot i això, hi ha certes maneres d'advertir si el teu habitatge està en perill. Els lladres utilitzen ja un nou sistema per intentar endevinar si una casa està sola o, per contra, corren el risc de trobar-se gent al seu interior.

Muntatge amb l´interior d´una casa i un cercle amb un lladre vestit amb roba negra i la cara tapada
Els lladres utilitzen senyals per marcar objectius | Pexels, Industrial Photograph

Aquestes són les marques que deixen els lladres per robar

Un dels mètodes que s'ha estès més recentment consisteix a posar marcadors de paper o plàstics transparents entre la porta i el marc. Fins i tot poden arribar a posar cola a les portes dels pisos per saber si estan buits.

Són marques molt complicades de detectar i que donen als lladres la informació que necessiten. Si al llarg de diverses hores o dies el marcador no s'ha mogut o la cola no s'ha esborrat, els lladres tenen via lliure.

Però això no queda aquí, ja que alguns lladres van més enllà i dibuixen senyals per recordar diversos aspectes de l'habitatge o del seu habitants. Per exemple, un cercle per assenyalar aquest habitatge com a objectiu o un triangle per assenyalar que una dona habita sola l'immoble.

Alguns són més elaborats, com diversos traços verticals i alineats, que indiquen que a l'habitatge hi ha objectes de valor. A més, també marquen les cases on no han d'entrar, amb un cercle travessat per una barra.

Per aquest motiu, la Policia Nacional fa una crida a la ciutadania. Demana que es verifiqui l'existència de marques sospitoses entre la porta i el marc de l'habitatge. També que s'observi si ha caigut algun marcador a terra.

A més, aquest cos recomana ser molt curós amb el que pugem a les nostres xarxes socials. Consideren que molta de la informació que publiquem pot servir de pista per avisar els possibles lladres que no som a casa.

Muntatge d´una porta amb una clau posada i en primer pla un mapa d´Espanya
A Espanya hi ha robatoris en immobles cada 1 minut i 22 segons | Getty Images

Els robatoris a cases creixen un 6,7% a l'estiu

A l'estiu és quan cal extremar la precaució. De fet, segons un estudi dut a terme per la Unió Espanyola d'Entitats Asseguradores i Reasseguradores (Unespa), els robatoris a les cases espanyoles augmenten un 6,7% a l'estiu (de juny a setembre). Aquesta mateixa associació assenyala que al país es produeix un robatori en un habitatge cada minut i 22 segons.

Aquest mateix estudi dona altres dades descoratjadores. Per exemple, el botí mitjà que aconsegueixen els lladres en funció de cada comunitat autònoma. Catalunya s'emporta el palmell en aquest aspecte (amb 1.642 euros de mitjana) i el segueixen Navarra (1.621 euros) i Cantàbria (1.529 euros).

Altres comunitats menys atractives per als lladres són Castella i Lleó (999 euros) o el País Basc (1.019 euros). No obstant això, a cap comunitat autònoma baixa dels voltants dels mil euros. Només trobem xifres força menors a les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla.

Si entrem de ple a les ciutats, algunes de les més riques d'Espanya coincideixen amb les que tenen robatoris més sucosos. És el cas, per exemple, de la ciutat madrilenya de Pozuelo de Alarcón (on roben una mitjana de 2.602 euros) i de la malaguenya Marbella (amb 2.504 euros).