Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'una persona teclejant en un ordinador portàtil.

Què és el SEO i com funciona?

En el teu dia a dia, n'hauràs sentit a parlar: t'expliquem, fàcilment i pas a pas, què és això del SEO

SEO, SEO i més SEO. I qui dia passa any empeny. És molt possible que, ja sigui en l'entorn laboral o en el teu dia a dia, hagis sentit a parlar d'això del SEO. La resposta sobre el per què és molt senzilla. Per què, sense saber-ho, forma part del nostre dia a dia i és quelcom que Eskimoz et pot resoldre amb un simple clic. 

Tècnicament, el SEO (Search Engine Optimization) és una optimització per a motors de cerca. Consisteix en una sèrie de tècniques, disciplines i estratègies d'optimització que s'implementen en les pàgines d'un lloc web o blog per a millorar el seu posicionament en els cercadors.

Foto d'una taula amb un portàtil, un mòbil i uns apunts.
El SEO no només ajuda al portal web, també ajuda a l'usuari. | Canva

D'on surt això del SEO?

Els primers cercadors d'internet van sorgir a principis dels 90, la dècada del boom de les Webs. La gent es va adonar que realment podia guanyar diners amb aquestes i van arribar a la conclusió que necessitaven atreure trànsit. O el que és el mateix: necessitaven més visites. 

Com a resposta al millor mètode per a atreure aquest trànsit van trobar els anomenats motors de cerca. Fet el descobriment, les webs van començar a maquinar com podrien aconseguir les primeres posicions en els diferents cercadors. I va ser en aquest punt, justament, en el qual va néixer el SEO. 

Imatge d'una noia amb un ordinador
El SEO va experimentar el seu boom a principis dels 90's. | Shutterstock

El SEO i la recerca del lideratge 

El SEO, per tant, se centra en els resultats de cerca. En altres paraules: se centra en aparèixer a les primeres posicions del navegador quan busquem alguna cosa.

Si ens preguntem què és com a tal el SEO, podem dir que és el posicionament en cercadors. És potser fàcil d'entendre però, a la vegada, complicat d'aplicar. Al llarg dels darrers anys han sorgit empreses, com Eskimoz, especializades en el posicionament web i el SEO. Empresa que ajuda els llocs web en aquest procés de millorar la visibilitat d'un lloc web en els resultats dels diferents cercadors. 

Això sí, la frase té asterisc. Ja que és cert que la disciplina del SEO ha canviat moltíssim al llarg dels últims anys. Si bé és cert, aquesta disciplina ha canviat moltíssim en els últims anys.

En què es basa el SEO?

Si parlem de SEO hem de parlar de factors. I, en aquest context, n'hi ha dos de clars: l'autoritat i la rellevància.

La primera és bàsicament la popularitat de la web. Com més popular sigui, més valuosa és la informació que conté. Fàcil, no té més. És el factor que el motor de cerca té més en compte, ja que es basa en la pròpia experiència de l'usuari. Com més es comparteixi un contingut és que a més usuaris els ha semblat útil.

Imatge d'una persona amb ordinador.
Tenir un bon SEO és un win-win: guanya la web i guanya l'usuari. | Pixabay

I la rellevància, què és? Doncs la relació que té una pàgina enfront d'una cerca. Però no es confonguin, els motors de cerca van més enllà i són intel·ligents. I és que molts, al principi, van creure que amb el fet que una pàgina contingués moltes vegades el terme buscat, ja n'hi havia prou. Ara ja no és així, ja que un motor de cerca es basa en centenars de factors per a determinar això.

I tot això per a què? 

Si tens un portal web, el SEO és vital. És el pa que mengem. Si tens un mal SEO, t'acabaras morint. Ras i curt. El SEO és vital a internet. 

El posicionament SEO és clau, ja que fa més útil la pàgina web tant per als usuaris com per als motors de cerca. És una optimització a tots els nivells. El SEO és important per a ensenyar als motors de cerca què han de cercar. En definitiva, què ha de buscar. El SEO els ajuda a entendre de què va cada pàgina i a ensenyar als usuaris si és útil o no. 

A grans trets, el SEO va lligat als motors de cerca. Aquest indica als motors com interpretar i l'ajuda a saber de què tracta un portal en concret. Una vegada té aquesta informació, categoritza si el portal és útil o no per als usuaris. 

El SEO és vital per la web, però també per l'usuari. Bàsicament perquè aquests et trobaràn fàcilment. I gràcies a què ho faran? Doncs gràcies a la rellevància i autoria que el SEO haurà donat a la teva pàgina. 

Els usuaris busquen una notícia i el motor de cerca, el SEO, els hi ofereix. Per això, és tant important fer-ho bé i posicionar la teva pàgina com deu mana.