Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge d´una noia preocupada mirant unes fulles al costat de la imatge d´una cartera amb diners

El SEPE adverteix: en quin cas et poden arribar a embargar els diners de l'atur

A Espanya, les prestacions per desocupació, com l'ajuda de l'atur, no són tan fàcils d'embargar

Pensar que et poden embargar els teus diners és una preocupació comuna. Quan s'està en una situació de desocupació i es depèn de l'ajuda de l'atur per cobrir les necessitats bàsiques, la preocupació pels deutes pot generar una gran ansietat.

Molts es pregunten si és possible que els puguin embargar l'ajuda per desocupació per pagar els deutes pendents. És una inquietud comprensible, ja que perdre una part d'aquesta prestació podria agreujar encara més la situació econòmica.

Muntatge amb una dona amb les mans al cap i bitllets d'euro
La Llei d'Enjudiciament Civil estableix que els ingressos que no excedeixin el salari mínim interprofessional són inembargables | Getty Images, Getty Images Signature

Et poden embargar l'atur?

A Espanya, les prestacions per desocupació, com l'ajuda de l'atur, no són tan fàcils d'embargar. Estan protegides sota certes condicions.

La Llei d'Enjudiciament Civil estableix que els ingressos que no excedeixin el salari mínim interprofessional són inembargables. Actualment, el salari mínim interprofessional és de 1.134 euros mensuals en 14 pagues. Això significa que si la teva ajuda està per sota d'aquesta xifra, no te la poden embargar.

Excepcions i embargaments parcials

No obstant això, si la teva prestació supera el salari mínim interprofessional, llavors sí que pot ser embargada, però només la part que excedeix aquesta quantitat. La llei especifica un percentatge de l'excedent que pot ser embargat, seguint aquesta escala:

  • Fins a 2 cops el salari mínim interprofessional: 30%.

  • Fins a 3 cops el salari mínim interprofessional: 50%.

  • Fins a 4 vegades el salari mínim interprofessional: 60%.

  • Fins a 5 vegades el salari mínim interprofessional: 75%.

  • Més de 5 vegades el salari mínim interprofessional: 90%.

Aquests percentatges s'apliquen sobre el tram excedent del salari mínim interprofessional, no sobre la totalitat de la prestació.

Home pensatiu en vestit assegut en un escriptori amb una calculadora i documents, amb una imatge de bitllets d'euro a la cantonada superior dreta.
Podries perdre part dels teus diners si tens un deute | shellexx- getty images, VAKSMANV

És important tenir en compte que si el deute és amb la Seguretat Social o Hisenda, les possibilitats d'embargament augmenten.

En aquests casos, l'embargament pot ser més sever, afectant tant la prestació per atur com altres ingressos o béns del deutor. A més, en situacions de deute per impagament de pensions alimentàries, l'embargament pot ser total, depenent de la decisió judicial.

Procediment de l'embargament

Perquè un embargament s'efectuï, hi ha d'haver una ordre judicial o una resolució administrativa que ho autoritzi. Això garanteix que es respectin els drets del deutor i que només s'embargui el que permet la llei.

Un home dret davant l?entrada d?una oficina d?ocupació amb diversos cartells informatius a la porta.
A Espanya, les prestacions per desocupació, com l'ajuda de l'atur, no són tan fàcils d'embargar | Europa Press

Si rebeu una notificació d'embargament, és crucial que verifiqueu que s'està respectant el límit inembargable del salari mínim interprofessional i que el percentatge aplicat és correcte.

Si esteu en risc d'embargament de la vostra prestació per desocupació, és recomanable que busqueu assessoria legal. Un advocat et pot ajudar a entendre els teus drets i a verificar que el procés s'està duent a terme de manera justa. A més, pots intentar negociar amb els teus creditors per arribar a un acord de pagament que permeti evitar l'embargament.