Prestacions

El SEPE avisa del subsidi que et poden deixar de pagar si viatges a l'estranger

Advertiment seriós del SEPE si viatges més de 15 dies fora d'Espanya

Molts aturats més grans de 52 anys tenen la imperiosa necessitat de conèixer si poden viatjar per Setmana Santa, tot i estar cobrant el subsidi del SEPE.

I és que tenen un dubte i és si viatjant a l'estranger poden perdre aquesta ajuda. Així, el SEPE va llançar un avís important que aquestes persones podrien perdre aquesta prestació si no executen uns tràmits vitals.

Des del SEPE expliquen que es pot viatjar mentre estàs percebent aquest subsidi per desocupació, però cal tenir un aspecte en compte.

En cas que vulguis viatjar per tot Espanya, no hi haurà cap mena d'impediment, ni serà obligatori notificar res a l'organisme espanyol.

Compte amb viatjar a l'estranger si estàs cobrant el subsidi per a majors de 52

Això sí, si viatges fora del nostre país, no pots sortir d'Espanya més de 15 dies sense que hi hagi una comunicació al SEPE.

Si superem els 15 dies, la persona que està cobrant aquesta ajuda (més gran de 52 anys) ha de donar explicacions de quant de temps estarà viatjant fora de les nostres fronteres.

Primer pla d'un avi al volant d'un cotxe mentre condueix
Si tens més de 52 anys, atents al que informa el SEPE sobre els viatges que facis | Cedida

Alhora, es pot comprovar que aquests viatges no són de feina si tenen una estada límit de 90 dies a l'any. Es podria allargar fins a un any fora de les nostres fronteres si es demostra que s'està buscant feina o bé rep formació fora d'Espanya.

En aquests supòsits la prestació per als més grans de 52 anys continuaria en vigor i no perdries ni un sol euro.

El motiu pel qual el SEPE demana que se li comuniqui prèviament que estaràs més de 15 dies fora d'Espanya és degut al següent. I és que cada dues setmanes l'aturat té l'obligació d'acudir a les cites de feina.

És una de les parts bàsiques a l'hora de percebre aquesta prestació. Parlem de comprometre's a estar buscant activament feina durant el període que es cobra l'ajuda.

Estem parlant d'una prestació que té força avantatges. Una és que es pot cobrar fins que la persona arribi a l'edat de jubilació o bé aconsegueixi treballar en tot aquest període.

Mans comptant bitllets
Podries quedar-te sense ajuda del SEPE si viatges fora d'Espanya més de 15 dies | Freepik

Per renovar-la, sempre cal presentar la Declaració Anual de Rendes i aquests ingressos de la persona que rep l'ajuda no poden superar el 75 % del Salari Mínim Interprofessional (SMI).

Així has d'avisar el SEPE que has viatjat a l'estranger

L'administració pública d'ocupació requereix saber en quin lloc es troben els beneficiaris de les prestacions i el subsidi. Per tant, és obligatòria la comunicació dels viatges fora d'Espanya i cal fer tres tràmits, que desgranem a continuació.

Foto de l'ala d'un avió i núvols
Si viatgeu a l'estranger, heu d'emprendre tres tràmits per no perdre l'ajuda per a majors de 52 | GETTY IMAGES

El primer radica en un comunicat per escrit a l'oficina del SEPE o bé amb un formulari de presol·licitud. Aquest porta per nom 'Comunicació de sortida a l'estranger'.

Aquesta opció és la més fàcil, ja que no cal sol·licitar cita, ni registrar-se amb certificat digital, ni DNI electrònic ni 'Clave'.

El segon pas és portar la sol·licitud segellada al servei d'ocupació autonòmica. Has de fer saber els dies que viatjaràs fora del país per justificar l'absència als cursos de formació i entrevistes de feina.

L'últim pas es fa en tornar de viatge. Novament, cal informar el SEPE i l'oficina d'ocupació autonòmica que ja has tornat a Espanya. De vegades, aquest fet haurà de ser acreditat amb els bitllets d'avió en qüestió.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!