Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dues persones a les portes d?una oficina del SEPE, amb un mà amb diversos bitllets

El SEPE fa una advertència als que han treballat menys d'un any

Els treballadors que no han assolit el temps mínim per cobrar l'atur disposen d'una alternativa molt interessant

El Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) exerceix una tasca fonamental per a moltíssimes persones. És l'organisme encarregat de lliurar la prestació per desocupació, un ingrés transcendental per a les persones que s'han quedat sense feina. El dret a aquest ajut s'obté després de cotitzar un mínim de 360 dies, però els treballadors que no han arribat a aquest període tenen una altra opció disponible.

En aquest cas, el SEPE té a disposició el subsidi per desocupació. És una alternativa realment interessant i que pot suposar un alleujament per a moltes persones fins a trobar una nova feina. Això no obstant, cal complir unes condicions per convertir-te en beneficiari.

Requisits per rebre el subsidi per desocupació

Les persones que hagin estat menys d'un any al mercat laboral han de seguir una sèrie de criteris. El més important és estar desocupat, estar inscrit com a demandant de feina i mantenir la condició durant el temps en què es percebi l'ajuda. També s'exigeix una cotització per desocupació de 3 mesos si el beneficiari ostenta responsabilitats familiars, i de 6 si no en té.

El SEPE també estableix uns límits quant a ingressos. La persona que sol·liciti el subsidi no pot rebre rendes superiors al 75% del salari mínim interprofessional. El 2024, l'SMI és de 1.134 euros, així que el topall és 850,5 euros.

Diverses persones fan cua per entrar a l'oficina d'ocupació a la ciutat de Madrid
El subsidi per desocupació pot ser una gran opció | RTVE

Quantia i durada del subsidi

La quantia mensual del subsidi per desocupació equival al 80% de l'indicador públic de renda d'efectes múltiples (IPREM), que són 480 euros. Si el darrer treball era a temps parcial, l'import a rebre serà corresponent a les hores treballades. És a dir, si treballes mitja jornada, rebràs el 50% dels 480 euros.

L'extensió d'aquest subsidi dependrà dels mesos cotitzats i de les responsabilitats familiars. En cas de tenir-ne, el subsidi durarà de 3 a 5 mesos en funció d'haver cotitzat 3, 4 o 5 mesos. Si n'has cotitzat més de 6, pots percebre el subsidi fins a 21 mesos.

Sense responsabilitats familiars, el període màxim durant el qual pots cobrar el subsidi són 6 mesos.

Temps màxim de cobrament del subsidi, segons cotitzacions

Mesos cotitzatsMesos màxims que es pot percebre l'ajuda
3 mesos3 mesos
4 mesos4 mesos
5 mesos5 mesos
6 mesos o més (sense tenir càrregues familiars)6 mesos
6 mesos o més (amb càrregues familiars)21 mesos (en períodes prorrogables de 6 mesos)

Dit això, el subsidi per desocupació del SEPE pot ser de gran ajuda per a moltíssims treballadors. La durada no és gaire àmplia, però aquests ingressos suposen un bon suport fins a tornar al mercat laboral.