Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una noia amb una mascareta a l'aire lliure

La seqüela del coronavirus que tindrem gairebé tots sense importar l'edat o el pes

Revelen que els contagiats de coronavirus tenen un 72 % més de probabilitats de patir una malaltia greu

La sisena onada del coronavirus comença a decaure i sembla que el final arribarà de cara a la primavera. La corba ha començat a baixar considerablement, sobretot gràcies a l'alta taxa de vacunació.

La vacuna ha ajudat a fer que l'atenció mèdica baixi respecte a onades anteriors, on la malaltia era molt més incisiva.

Un home, vacunat a Barcelona el 24/03/2021.
La sisena onada del coronavirus va remetent gràcies a la vacunació. | Gtres 

Les comunitats autònomes han notificat aquest dimecres al Ministeri de Sanitat 37.108 nous casos de coronavirus. Aquestes dades són inferiors a les del mateix dia de la setmana passada, amb 62.839 positius. Un fet que evidencia la tendència a la baixa en l'evolució de la pandèmia.

La xifra de contagis a Espanya ja arriba als 10.744.394 des de l'inici de la pandèmia, segons les estadístiques de Sanitat. La incidència acumulada en els últims 14 dies per 100.000 habitants se situa en 1060,46, davant d'ahir 1142,13. Les dues setmanes passada s'ha registrat un total de 502.501 positius.

«Tant és si ets jove o vell»

Però cal tenir en compte que el fet de no haver patit símptomes en contagiar-se de coronavirus no significa que no ens quedin seqüeles. Recentment, un estudi ha demostrat que hi ha relació entre el contagi i el desenvolupament de malalties cardiovasculars. No té a veure que el contagiat hagi estat asimptomàtic o patit una simptomatologia lleu.

La investigació realitzada per prestigiosos científics, i publicada a la revista Nature, rau en l'estudi de 150.000 contagiats. D'aquest elevat nombre de contagiats, un nombre important ha desenvolupat més tard malalties cardiovasculars.

Dos personas caminando por Madrid en plena pandemia.
Surt a la llum un estudi que alarma els que han caigut contagiats per coronavirus. | EP 

El treball exposa que aquells que han estat infectats tenen un 52 % més d'opcions de tenir un accident cerebrovascular i/o un 72 % més de patir una insuficiència cardíaca. Alhora, aquests casos no pertanyen únicament a grups de risc o gent amb quadres severs, sinó també a aquells que han tingut la malaltia sense problemes.

Ziyad Al-Aly, un dels investigadors de l'estudi, afirma que «tant és si ets jove o vell, si fumes o no», per a tots «el risc hi és».

Una altra investigació alertava del risc de patir malalties cardiovasculars un temps després de la infecció. «Aquesta troballa ressalta la importància de la prevenció davant del coronavirus i suggereix que podria ser necessari un seguiment curós de qualsevol pacient que hagi experimentat una infecció per SARS-CoV-2. Sigui simptomàtica o asimptomàtica», assenyala la investigació.

El risc de complicacions cardiovasculars és més gran en persones no vacunades

Els problemes cardiovasculars que pot provocar el coronavirus són variats. Segons un estudi realitzat per JAMA cardiology, un 27,8 % dels 187 pacients contagiats que van estudiar tenien malalties cardíaques semblants a les que es donen després de patir un infart.

Tot i això, hi ha altres estudis que no són tan alarmants, com el realitzat per l'Hospital Universitari Quirónsalud Madrid. Després d'estudiar 367 pacients, van arribar a una conclusió sobre la inflamació que es produeix al teixit muscular del cor. Acostuma a reduir-se amb el pas dels mesos sense causar complicacions.

Imatge d'un hospital saturat amb malalts de coronavirus
Fotografia d'un hospital saturat de malalts de coronavirus. | GTRES 

Per això, els experts segueixen aconsellant que el més obvi és que el risc de complicacions cardiovasculars és més alt en les persones que s'encomanen i no estan vacunades. No hi ha tant risc en aquelles que se'ls ha inoculat ja la pauta completa.

Com a conclusió, una vegada més podem afirmar que les vacunes salven vides i, per això, els governs incideixen tant en la necessitat de vacunar-se. A Espanya, un 91 % dels habitants ja han rebut la pauta completa. Mentrestant, la campanya per administrar la dosi de reforç encara segueix el seu curs, però les dades de vacunació són força discretes.