Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla tancat d'una dona fent-se una prova PCR

Les 3 seqüeles més comunes després de 4 mesos de contagiar-se de coronavirus

Un estudi demostra que hi ha clarament una agressió en els òrgans en molts dels pacients que han patit la malaltia

Pla tancat d'una dona fent-se una prova PCR
El 70% dels pacients comparteix les seqüeles   | ACN

Sembla que la Covid-19 continua a les nostres vides i no s'augura que marxi aviat. Ara també ve per a quedar-se en els més joves. Un gran volum de joves sans, després de quatre mesos des del seu contagi, presenten seqüeles molt severes les quals els científics investiguen ara més que mai. Seguim amb molts fronts oberts respecte a aquesta malaltia.

Han estat investigadors del Regne Unit els qui han realitzat un important descobriment sobre les greus seqüeles que la Covid-19 deixa també en joves sans. En un recent estudi preliminar, un equip de científics ha localitzat danys en múltiples òrgans del cos de persones joves quatre mesos després de la infecció.

L'agressió en els òrgans explicaria la trajectòria de la malaltia

Amitava Banerjee, cardiòloga i professora associada del University College de Londres, ha explicat al diari britànic 'The Guardian' que aquesta recerca en la qual ha participat «dóna suport a la idea que hi ha clarament una agressió en els òrgans i, potencialment, en múltiples òrgans, que és detectable i podria ajudar a explicar, almenys, alguns dels símptomes i trajectòria de la malaltia».

L'estudi, anomenat Converscan, cerca avaluar l'impacte a llarg termini de la Covid-19 en la salut dels òrgans d'uns 500 individus considerats de baix risc —amb una edat mitjana de 44 anys i sense problemes de salut— i que tinguin símptomes de Covid en curs. Per a això, els pacients han estat controlats mitjançant ressonàncies magnètiques, anàlisis de sang, mesuraments físics i qüestionaris online. Així ha informat '20 minutos'.

El 70% té deficiències a diversos òrgans

Segons les dades preliminars dels primers 200 pacients que es van sotmetre a aquests exàmens exhaustius, quatre mesos després de contreure la malaltia (Covid-19) gairebé el 70% té deficiències en un o més òrgans, inclosos el cor, els pulmons, el fetge i el pàncrees.

«La bona notícia és que la deterioració és lleu, però fins i tot veient-lo des d'una perspectiva conservadora, hi ha alguna deterioració i en el 25% de les persones afecta dues o més òrgans», argumenta Banerjee. Per a la investigadora, les troballes són de gran interès «perquè necessitem saber si (les deficiències) continuen o milloren, o si en un subgrup de persones poden empitjorar».

Així mateix, suposa un avanç per al desenvolupament de tractaments dels símptomes que experimenten aquelles persones amb Covid persistent, entre els quals es troben la fatiga, confusió mental, falta d'aire o dolor.

Existeix una correlació entre els símptomes i l'òrgan deteriorat

En alguns dels casos observats, encara que no en tots, existia a més una correlació entre els símptomes i l'òrgan deteriorat. Per exemple, les deficiències cardíaques o pulmonars es van correlacionar amb dispnea, mentre que les hepàtiques o del pàncrees es van associar amb símptomes gastrointestinals. Tal com apunto l'estudi Converscan.

Un altre estudi diferent de l'anterior, anomenat 'The C-HABITI study', i protagonitzat per la Universitat de Leicester, ha tingut l'oportunitat d'observar a 58 pacients hospitalitzats amb Covid-19 i ha llançat resultats similars. El 60% d'ells presentava anormalitats similars als pulmons; el 29%, als ronyons; el 26%, al cor, i el 10% al fetge dos o tres mesos després de la infecció inicial. Fins i tot, una dada molt més alarmant, alguns d'ells presentaven canvis en els teixits en algunes parts del cervell.

Malgrat que les dades aportades en l'estudi Converscan necessiten una revisió per parells, Amitava Banerjee ha apuntat que continuaran monitorant i escanejant persones que no han tingut Covid-19 o que han experimentat altres infeccions virals com la grip, per a poder comparar tots els casos possibles.