Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla general de la Via Laietana de Barcelona sense cotxes i amb persones fent un passeig, fent esport o passejant el gos

Tota la gent que ha superat la Covid a les 4 demarcacions catalanes

Com ja passa en les altres fases de l'estudi, s'ha pogut detectar un impacte molt desigual de la pandèmia en diferents parts d'Espanya

Pla general de la Via Laietana de Barcelona sense cotxes i amb persones fent un passeig, fent esport o passejant el gos
L'impacte de la Covid-19 a Espanya és molt divers a escala comunitària | Catalunya Diari

Passen els mesos des de l'inici de la pandèmia i els estudis oficials demostren que el nombre de persones que s'han contagiat a Espanya de coronavirus segueix augmentat. El ministeri de Sanitat ha fet públic avui la quarta onada de l''Estudi Nacional de Seroprevalença ENA-COVID', que realitza al costat de l'Institut Carles III i l'Institut Nacional d'Estadística, a més d'amb les comunitats autònomes. Aquest ha confirmat que un 9,9% dels espanyols ja hauria passat el virus, és a dir, aproximadament uns 4,7 milions. 

Es confirma el creixement que s'ha produït en aquesta segona onada. Fins a juliol, quan es va realitzar la tercera part de l'estudi, només el 5,2% dels espanyols analitzats presentava anticossos IgG amb Covid-19. La directora del Carles III, Raquel Yotti, anunciava que aquestes xifres demostren que durant la segona onada s'han contagiat a Espanya pràcticament les mateixes persones que en la primera onada. 

Les províncies de Catalunya

Com ja passa en les altres fases de l'estudi, s'ha pogut detectar un impacte molt desigual de la pandèmia en diferents parts d'Espanya. La directora del Centre Nacional d'Epidemiologia, Marina Pollán, explicava que hi ha un nodrit grup de províncies que superen el 15% de contagiats mentre que unes altres encara no arriben al 5%. Les províncies més i menys afectades.

La comunitat autònoma de Catalunya és, de fet, una on la incidència de la Covid-19 ha tingut un percentatge de contagis intermedi, amb un 11,6% de la població contagiada: A Barcelona, la província catalana amb més contagis, s'ha infectat un 12,4 de la població; en segon lloc, el 12,2% dels habitants en la província de Lleida s'han vist afectats directament per la Covid-19; en paral·lel, els gironins ocupen el tercer lloc en el podi, amb un 11,4% de la població contagiada; Tarragona, finalment, és la província amb millors xifres de Catalunya i, fins i tot, una de les millors a tota Espanya, amb un 5,6% de contagis.

Les províncies amb més contagis

El rànquing, com ha passat en rondes de l'estudi anteriors, el lideren Cuenca amb un 18,7% i Madrid i Sòria que tenen les dues un 18,6% de persones. Altres dues províncies arriben al 17%: Albacete i Guadalajara, amb un 17,1 i un 17% respectivament. 

En el costat contrari, segueixen com les províncies amb menys contagiats les dues de Canàries, Tenerife amb un 3,5% i Las Palmas amb 4,1%, a més de dues províncies gallegues, La Corunya amb un 3,8% i Lugo amb un 4,3%. En cinquè lloc està València amb un 4,6%. Pontevedra, Huelva i Còrdova tampoc arriben al 5%. 

Cal destacar que la segona onada ha produït que hi hagi major dispersió quant al número de contagiats. Províncies com Lleida o Navarra, per exemple, superen el 12 i el 14% quan no es trobaven entre les més afectades de la primera onada. 

Aquests augments o que hi hagi zones per sobre del 15% no fa pensar que es pugui parlar de «immunitat de ramat». La directora del CNE explicava que «les estimacions més baixes que s'han fet per a aconseguir la immunitat de ramat estan entorn del 40 per cent. El fet d'haver aconseguit aquesta seroprevalencia no significa que les mesures de contenció no siguin aplicables a aquestes zones». 

Menys participants però més asimptomàtics

Encara que en aquesta quarta onada s'ha pogut fer ús dels famosos tests ràpids, això no ha impedit que hagin descendit a 51.409 les persones que han volgut participar en l'estudi. Aquest es va realitzar entre el 16 i 29 de novembre, amb la participació de més de 1.500 centres de salut i 4.000 professionals sanitaris.  Especialment baixos són les dades de nens menors de 10 anys, adults joves i persones molt majors.

El que si s'ha notat és un augment del percentatge de persones asimptomàtiques. Actualment s'ha situat en un 3,3%, mentre que en les anteriors es va mantenir entre un 2,5% i un 2,8%. Es calcula que el percentatge d'asimptomàtics respecte al total de positius és d'un 30%.

En sectors de població, els que acumulen més contagis són els sanitaris, amb un 16,8% de contagiats, i els treballadors que cuiden a persona a domicili, amb un 16,3%. També destaquen en el sector de la neteja (13,9%) o del sector sociosanitari (13,1%).