La dotzena legislatura del Parlament de Catalunya arriba a la seva fi. El proper dimarts, 22 de desembre, es farà efectiva la dissolució de la cambra que desembocarà en la convocatòria d'eleccions per al 14 de febrer i, per tant, aquesta és la darrera setmana d'activitat parlamentària ordinària en, almenys, dos mesos llargs. Són, doncs, dies de balanç d'aquesta legislatura que ha durat gairebé tres anys —s'acaba anticipadament però és la més llarga de la darrera dècada— i el Partit Demòcrata feia públiques aquest dimarts, 15 de desembre, les seves conclusions.
Contundència amb l'estratègia de JxCat
El portaveu del Partit Demòcrata, Marc Solsona, ha comparegut davant la premsa per valorar la legislatura: «S'han trencat els equilibris. Vam ser diputats per restituir el Govern, no per fer una associació, una fundació o un partit nou», ha relat amb contundència en al·lusió a Junts per Catalunya. Solsona ha criticat que JxCat no hagi actuat com a grup parlamentari sinó com a «partit», i ha acusat la formació de Carles Puigdemont de provocar un «tacticisme polític permanent».
El diputat també ha avisat que Catalunya no es pot permetre una legislatura «igual» que l'actual, ha defensat les institucions i ha rebutjat la confrontació «de cara a la galeria i del 'no' a tot». «A escala nacional cal redefinir l'estratègia i no confondre més a la gent», ha rubricat Solsona, que ha volgut recordar que, a parer del Partit Demòcrata, «després de l’embat democràtic de l’1 d’octubre tenim la independència més a prop, però no a tocar». «La independència serà més a prop des d’una Catalunya forta, pròspera i ben musculada que no pas des d’una Catalunya pobra, sense oportunitats, en crisi i amb ponts trencats», ha manifestat el portaveu del partit.
El també alcalde de Mollerussa i candidat del PDeCAT per Lleida a les properes ha demanat respecte per les institucions del país. «Cal recuperar el sentit institucional, que ha de passar per damunt de politiqueries; defensar les nostres institucions és la punta de llança de qualsevol causa que és la de Catalunya, sense sentit institucional no podrem tenir mai sentit d’Estat», ha manifestat. El Partit Demòcrata reclama «recuperar grans consensos de país com en llengua o educació, o com afrontar la dicotomia entre cohesió territorial i equitat, o com abordar la governança». «Creiem en la unitat estratègica, no en la uniformitat de pensament», ha reblat.