Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una usuària del SOC sol·licita informació a un dels treballadors

Quant pujarà la teva nòmina amb la crescuda del salari mínim del pròxim mes

La mesura s'aplicaria a partir de l'1 de gener de 2021 i probablement consistirà en un augment del 0,9%
Imatge d'una usuària del SOC sol·licita informació a un dels treballadors
Una usuària del SOC sol·licita informació a un dels treballadors | ACN

El govern dona per fet que els pròxims dies s'aprovarà el salari mínim interprofessional (SMI). La mesura s'aplicaria a partir de l'1 de gener de 2021 i probablement consistirà en un augment del 0,9%, a l'espera de la negociació entre sindicats i patronal. El que molts espanyols es pregunten ara és com afectarà la pujada de l'SMI a les nòmines.

El salari mínim interprofessional és un indicador que regula la quantitat mínima que un empresari ha de pagar als seus empleats. Després de l'última pujada de l'SMI el febrer de 2020 aquest indicador es fixa en els 950 euros mensuals.

Si el govern confirma la pujada del 0,9%, tal com està previst, el salari mínim pujaria 9 euros: de 950 a 959. Una xifra lluny dels 50 euros que demanaven els sindicats. Però una pujada en tot cas, ja que els sindicats i una part del govern defensen la congelació dels salaris fins que arribi la recuperació econòmica.

L'aprovació de la pujada de l'SMI un 0,9% suposaria un salari mínim interprofessional diari de 40,66 euros i el còmput anual no podria ser inferior als 13.426 euros en 14 pagues. Els càlculs es fan per a jornades completes de 14 hores i s'ajusta de manera proporcional als contractes a temps parcial.

A més, en els casos que correspongui han de sumar-se els complements salarials pactats en els convenis col·lectius o en el contracte segons estableix l'Estatut dels Treballadors en el seu article 26.3. També ha d'afegir-se l'import corresponent a l'augment garantit sobre el salari per prima o incentiu a la producció. D'altra banda, han d'aplicar-se al salari els percentatges de cotització a la Seguretat Social que corresponguin.

El salari mínim interprofessional ha fet un gran salt durant els últims anys, especialment en 2019 quan va passar dels 735,90 euros als 900. Es tracta de la pujada més gran de l'SMI, un 22,3%, després de la qual cosa es va aplicar un nou increment del 5,5% el febrer de 2020. La meta del govern és apujar el salari mínim als 1.200 abans de finalitzar la legislatura.

A quins treballadors afecta?

L'SMI és un indicador que regula les relacions laborals i estableix que els treballadors no poden rebre per llei un salari inferior (proporcional en el cas dels contractes a temps parcial). Però això no afecta a tots els treballadors, ja que els salaris superiors a l'SMI no sofriran un canvi significatiu.

El salari mínim està destinat als treballadors que percebin menys de 13.426 euros bruts anuals treballant a jornada completa. En aquest cas, s'aplicarà la pujada de manera automàtica per l'empresa. En tot cas, tots els treballadors es beneficien de la pujada de manera indirecta, en els conceptes de la seva nòmina que es calculin sobre la base d'aquesta xifra.

Així, per exemple, la pujada del salari mínim interprofessional afecta la quantitat de salari protegit i a la quantia d'assegurances socials que es cotitzen per treballador. En 2019 molts convenis col·lectius establien taules salarials per sota de l'SMI, provocant que treballadors de categoria inferior poguessin arribar a cobrar el mateix que un oficial.

Això va afectar sobretot ocupacions com a dependents de comerç, ajudants de cambrer o de guarderia i auxiliars de perruqueria. La mesura va causar polèmica perquè aquests veien que el seu personal contracte de pràctiques podien cobrar el mateix que un altre amb més qualificació, i va obligar a renovar molts convenis col·lectius.

Quant puja en els contractes a temps parcial?

Però cal distingir entre salari mínim i salari basi. El salari base és la quantitat mínima a cobrar segons la teva categoria professional per conveni col·lectiu. El salari mínim és la quantia mínima al fet que té dret un treballador.

Per a valorar si el teu salari està per sota de l'SMI no pots mirar només el salari base, ja que també computen altres complements de caràcter salarial i hi ha altres plusos com les hores extraordinàries i les dietes. Per a saber si la teva empresa està complint amb l'SMI has d'assegurar-te que en el teu contracte es troben el salari basi, les pagues extres i altres pagues computades en l'SMI, els complements no causals i la jornada laboral.

Si la mesura entra en vigor l'1 de gener de 2020, s'haurà de reflectir ja en la primera nòmina que rebis al gener. Si tens mitja jornada o treballes per hora, el teu salari serà el resultat d'aplicar el percentatge de la teva jornada sobre els 959 euros. Un contracte a temps parcial de 20 hores donaria un SMI de 479,5 euros, i per a un de 10 hores de 239,75 euros.