Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Tanatori Municipal de Tarragona

Formar els docents en el dol, una iniciativa pionera dels Serveis Fúnebres de Tarragona

Aquest és el segon curs que es duu a terme aquesta activitat, sense precedents a Catalunya

Tanatori Municipal de Tarragona
La iniciativa de formar els professionals del món de l'ensenyament en el dol es duu a terme per segon curs escolar consecutiu. | Àngel Ullate

Tarragona és una ciutat capdavantera en moltes qüestions, des del patrimoni fins al turisme, passant per la indústria. Hi ha altres camps on, tot i passar més desapercebuts, la ciutat també presenta iniciatives originals, modèliques o pioneres. Un d’aquests casos és el món dels serveis funeraris, que a la ciutat, a través de l’Empresa Mixta de Serveis Fúnebres Municipals de Tarragona (Emserfumt), han experimentat una renovació en els darrers mesos.

Una nova etapa per a Emserfumt

La tardor de 2018, Emserfumt i el Tanatori Municipal de Tarragona van posar en marxa una actualització dels serveis que s’ofereixen a la ciutat en relació a la mort, el dol i totes les conseqüències que se’n deriven, des de les més burocràtiques fins a les més emocionals. Un canvi en la gerència —Clara Viñas és qui ocupa el càrrec i, de fet, el maig passat l’entrevistàvem a TarragonaDigital— una nova imatge corporativa, una actualització de les activitats i l’arribada de recursos derivats de les noves tecnologies  han estat algunes de les puntes de llança de la nova etapa del Tanatori Municipal de Tarragona.

Hi ha, però, encara més novetats. Un dels serveis en què Tarragona és pionera a tot Catalunya són les accions de formació i atenció al dol en l’àmbit educatiu a la ciutat. Aquest curs 2019-2020 és el segon en què Emserfumt ofereix aquesta formació als docents que vulguin aprofundir en els seus coneixements sobre com tractar la mort i el dol davant de l’alumnat de Primària o de Secundària. Tot just fa unes setmanes, es renovava el conveni entre Emserfumt, l’Ajuntament de Tarragona, el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya per seguir oferint aquest servei.

Tanatori Municipal de Tarragona.
El curs passat, des de Serfumt es va encetar una nova activitat, els tallers d'orientació al dol per a docents. | Àngel Ullate

«Una experiència molt positiva en el primer any»

El curs 2018-2019, en l’estrena dels cursos de formació sobre el dol a docents, l’experiència va ser «molt ben valorada» des d’Emserfumt. Així ho valora a TarragonaDigital el conseller de l’empresa mixta Rafa Pallero, que recorda que «els participants van desbordar l’oferta inicial; la demanda va ser molt elevada». Els professionals del món de l’ensenyament, doncs, van quedar satisfets d’aquesta iniciativa.

«Van trobar-la molt encertada tant els docents mateixos —mestres, professors, tutors d’aula, ...— com els equips d’atenció psicopedagògica dels centres educatius», explica Pallero a aquest mitjà. Queda clar, doncs, que  les sessions formatives van tenir una molt bona rebuda i que comprometre’s a un segon curs semblava gairebé una obligació

La iniciativa és pionera arreu de Catalunya, i és de les primeres ciutats de l’Estat en què es durà a terme, després que ja s’impulsés en algunes ciutats d’Andalusia. «Està oberta a professionals de l’ensenyament de la ciutat de Tarragona, tant de Primària com de Secundària; tant de l’escola pública com de la concertada», explica Pallero, que destaca que es tracta de «formació reglada, que constra després en el currículum professional».

 

«Apartem equivocadament la canalla del món de la mort i el dol»

Però per què és important dotar els mestres i professors d’eines davant del que suposa la mort per al seu alumnat? «La mort és una realitat i els més petits també hi conviuen», comenta Pallero. «Tenen avis grans, les malalties estan a l’ordre del dia, es poden produir morts accidentals de mestres, de professors, de companys… i cal saber afrontar aquestes notícies traumàtiques», explica a TarragonaDigital.

Tanatori Municipal de Tarragona
La formació sobre el dol va dirigida a professionals de tots els nivells acadèmics. | Àngel Ullate.

És evident que l’escola és un dels espais clau per al desenvolupament d’un nen. «És el segon ambient principal de la canalla, és el lloc on, gairebé, passen més hores», recorda. Per tant, «quan la mort toca de prop a un infant, cal que estigui ben atès pels professionals que l’acompanyen durant bona part del dia; i si aquesta malaurada mort es produeix en algú de l’àmbit escolar, els mestres encara tenen una funció més important», segons Rafa Pallero.

«De vegades, apartem equivocadament els nens de la mort, el dol, i tots els processos habituals que se’n deriven», explica el conseller d’Emserfumt. La societat, certament, protegeix els nens d’una realitat que és massa crua, però que, al cap i a la fi, existeix i tothom s’hi acaba trobant. «Abans, quan els morts es vetllaven a les cases, els nens vivien absolutament tot el procés», recorda Pallero.

«La mort, al final, és una realitat quotidiana: la vivim, la veiem a la televisió… és un error estigmatitzar-la i crear traumes innecessaris», apunta. En aquesta línia s’imparteix la formació a docents, que acaben influint directament en com la canalla viu processos dolorosos d’aquest tipus. «Hem de normalitzar la mort i el dol», insisteix Pallero:  «Com més contacte hi tinguin els més menuts, menys dificultats tindran per afrontar-la».

Tarragona i l’Emserfumt, doncs, encapçalen aquesta iniciativa per acostar la realitat de la mort als més petits, per la via dels seus mestres i professors, per tal de normalitzar-la i tenir més eines en afrontar els sempre duríssims processos de dol:  de l’estigma a la normalitat; del tabú a l’educació en afrontar situacions tan complicades

Tanatori Municipal de Tarragona.
Rafa Pallero considera que sovint «apartem equivocadament» els més petits del món de la mort i del procés de dol. | Àngel Ullate