Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un home dormint dins d'un llit

Els 7 consells per agafar el son molt més de pressa

T’ajudaran a adormir-te ràpidament

Un home dormint dins d'un llit
Si et costa dormir, aquestes recomanacions et poden ser molt útils | Catalunya Diari

Dormir bé és extremadament rellevant per poder dur una vida productiva i sana, tot i que alguns cops les preocupacions, l’estrès i altres elements ens impedeixen descansar tant com ens caldria. De fet, algunes investigacions han afirmat que a la vida cada persona passa dormint un temps mitjà que equival a 23 anys.

A més, els experts del son han determinat que dormir entre 6 i 10 hores és acceptable, tot i que s’aconsella que el son diari tingui una durada d’entre 7 a 9 hores. És un ventall que canvia amb l’edat: els nens haurien de dormir com a mínim 9 hores i, a l’extrem oposat, la gent gran sovint no necessita més de 5 hores de son diàries. Si et costa agafar el son, para atenció: tot seguit, et proposem 7 consells que t’ajudaran a adormir-te més de pressa.

Alguna gent opta per medicar-se per agafar el son, però aquests trucs que et mostrem són totalment naturals i no impliquen prendre’s cap fàrmac per poder adormir-se. Aquí tens els  set passos per aconseguir dormir sense problemes. 

Prescindeix de les llums artificials abans d’anar a dormir

Molt sovint, quan anem al llit, ens passem una bona estona —minuts o hores— mirant el mòbil, llegint-hi articles, parlant amb algú o simplement navegant per diverses xarxes socials.

Fixar la mirada en objectes que tenen llums artificials, i més específicament llum blava o HEV — llum visible d’alta energia—, ens pot impedir dormir correctament. Les teles, els mòbils, els ordinadors i les tauletes desprenen aquesta mena de llum i, per això, hauries de mirar d’evitar fixar-hi la mirada durant una hora aproximadament abans d’anar-te’n a dormir. Segur que notes la diferència!  

Dutxa’t amb aigua calenta

Sovint aquest és un dels primers consells que es dona a la gent que pregunta com pot fer-ho per dormir més de pressa. Les dutxes  amb aigua calenta ens relaxen i, a banda, ajuden a fer que la temperatura del cos sigui més alta i que el metabolisme vagi més a poc a poc. Per això, resulta molt indicat prendre una bona dutxa calenta abans d’anar al llit cada dia i ens pot ajudar a estar més predisposats al descans per condicionament.

Per reforçar l’efecte d’aquesta dutxa encara més podem anar a una habitació que estigui més freda just després de sortir-ne, perquè quan la temperatura baixa sobtadament tindríem més facilitat per adormir-nos, segons ha demostrat una investigació científica duta a terme per la Harvard Medical School.

Fes servir el mètode 4-7-8

Aquest mètode tan popular sol ser molt efectiu per adormir-se. Has de seguir diferents passos:

  • Inspirar a través del nas 4 segons, mitjançant la respiració abdominal. Si dubtes i no saps si t’està sortint bé, col·loca’t la mà damunt de la panxa: s’hauria d’inflar.
  • Aguantar l’aire durant 2 segons.
  • Expulsar l’aire a través de la boca durant 8 segons.
  • Tornar-hi diverses vegades fins a aconseguir  relaxar-te i adormir-te.

Hi ha gent que diu que gràcies a aquesta tècnica s’ha aconseguit adormir en menys de 60 segons. Tu podries necessitar més temps, però la clau és centrar-se en aquestes pautes de respiració i no obsessionar-se amb el fet d’intentar aconseguir agafar el son de pressa.

Prepara el lloc on dorms

Un dels elements essencials per adormir-se més de pressa és agençar l’habitació on es dorm perquè ens ajudi a fer-ho. Tal com hem indicat en un punt previ, si la temperatura del cos baixa, després d’una dutxa ben calenta podrem dormir millor i, per això, caldria que el dormitori tingués una temperatura inferior a la resta de la casa. A banda, és important que no hi hagi llums ni sorolls.

També caldria que el teu cervell vinculés l’habitació per dormir amb un indret especialment designat per al descans —bé, això i per fer l’amor. Per això, és recomanable que no hi col·loquis els elements que puguin relacionar-se amb la feina, com l’ordinador o el telèfon.  

A banda d’això, per descansar com cal s’aconsella fer servir coixins  que tinguin una altura mitjana perquè la postura sigui agradable, i cal disposar d’un matalàs de bona qualitat que pugui adaptar-se al teu organisme.

No facis grans àpats ni fumis o beguis just abans d’anar a dormir

Si menges grans quantitats d’aliments abans d’anar al llit, la teva  digestió serà més pesada i lenta i segurament t’impedirà dormir correctament. Per això, és important vigilar la quantitat d’aliments ingerida a la nit i la regularitat amb què ho fem: sopar cada dia a una hora concreta i prenent una quantitat moderada d’aliments —es recomana la mida estàndard d’un grapat— ens ajudarà a dormir millor.

A banda, és interessant remarcar que si  beus molta aigua o altres líquids a la nit, mentre dormis tindràs l’inconvenient d’haver-te d’aixecar per anar al lavabo sovint. Finalment, evitar  la  cafeïna, el tabac  i l’alcohol a altes hores farà que la teva sang quedi lliure de les substàncies estimulants que contenen i que poden trencar-te el son.

Submergeix la cara en aigua ben freda

Rentar-te la cara amb aigua ben freda durant mig minut farà que baixi la freqüència cardíaca i també la pressió de la sang. Tots els mamífers tenen aquest efecte reflex per poder resistir més sota l’aigua i consumir menys oxigen. Gràcies a la disminució de la freqüència cardíaca, el nostre cos estarà més preparat per descansar.

Si tot i això no pots dormir, parla amb un especialista

Si has seguit els diferents consells que t’hem proporcionat però, tot i això, t’ha estat impossible dormir un mínim d’hores, parla amb un metge o especialista que pugui diagnosticar si tens una alteració del son. Et proposarà maneres per adormir-te més de pressa i, si s’escau, et receptarà la medicina que més pugui ajudar-te. A més, amb aquest diari del son podràs determinar un patró i identificar on pot haver-hi el problema.