Durant la primera onada del coronavirus, milers de treballadors es van contagiar a Espanya per la manca de mesures de protecció. Tanmateix, molts van desenvolupar símptomes persistents que els impedeixen continuar exercint la seva tasca amb normalitat. Per això, ara, una sentència dels tribunals reconeix legalment la seva situació.
El Jutjat Social de Bilbao ha concedit la incapacitat permanent absoluta a un treballador amb Covid persistent. Es tracta d'un zelador que es va contagiar durant la primera onada a l'àmbit sanitari. Ara, la sentència obre el camí perquè altres afectats puguin sol·licitar pensions i indemnitzacions.
La incapacitat permanent absoluta és una pensió contributiva que reconeix el 100% de la base reguladora. Amb l'augment de les pensions aquest 2023, la mínima és de 905 euros al mes i la màxima de 3.059 euros al mes. Això és el que diuen els tribunals sobre aquesta pensió i la Covid persistent.
NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!
Sentència pionera en aquests casos a Espanya
El demandant és un zelador que es va contagiar de coronavirus el març del 2020, durant la primera onada del coronavirus. El treballador pateix diversos símptomes reconeguts com a Covid persistent. Per exemple, fatiga crònica postcovid, síndrome depressiu reactiu greu i deteriorament cognitiu moderat.
La sentència reconeix que aquests símptomes avalats per un informe mèdic impedeixen al treballador exercir les seves funcions. Per això, li reconeix el seu dret a acollir-se a una prestació per incapacitat permanent absoluta. Alhora, també podrà reclamar les indemnitzacions pertinents a l'empresa.
I és que, la sentència estableix que l'empresa va incomplir les mesures preventives, ja que durant la primera onada el personal sanitari va treballar sense mesures de protecció addicionals. Davant d'això, el sindicat ELA afirma que és un primer pas, ja que obre la porta perquè es reconeguin casos similars com aquest.
Els 7 símptomes de la Covid persistent
La sentència reconeix que el treballador en qüestió pateix símptomes derivats del seu contagi de Covid-19 durant la primera onada. En concret, es recullen els set símptomes que donen dret a una prestació per incapacitat permanent absoluta. Aquests s'inclouen a més a més en l'especificació de la Covid permanent:
- Fatiga
- Marejos
- Inestabilitat
- Insomni
- Boira mental
- Taquicàrdia
- Deteriorament cognitiu
El deteriorament cognitiu genera una manca de concentració en el treballador, i afecta la memòria i la capacitat de processament. La conclusió és que aquest empleat no està capacitat per treballar amb normalitat. I que, per tant, té dret a una pensió contributiva per incapacitat.
Segons les estadístiques, entre el 5 i el 10% de la població que va contreure el coronavirus ha desenvolupat símptomes persistents. Fins ara, aquests malalts s'han trobat amb molts obstacles perquè la seva incapacitat sigui reconeguda. I és que, en molts casos, l'administració no els creu.
Obligats a treballar malalts
Fa temps que els sindicats exigeixen que es reconegui la situació d'aquests pacients amb Covid persistent, però la realitat és que la gran majoria han de continuar treballant perquè se'ls denega l'ampliació de la baixa. Un fet que ara podria canviar amb aquesta sentència que crea jurisprudència.
L'Organització Mundial de la Salut (OMS) reconeix que «l'afecció posterior a la Covid-19 pot menyscabar la capacitat de fer activitats quotidianes com el treball». Actualment, no hi ha un tractament eficaç per a aquests pacients, encara que l'organització reconeix diversos símptomes:
- Fatiga
- Dispnea
- Problemes de memòria, concentració o somni
- Tos persistent
- Dolor toràcic
- Dificultat per parlar
- Dolors musculars
- Pèrdua de l'olfacte o del gust
- Depressió o ansietat
- Febre