Imatge d'un home fent servir l'ordinador

Com sol·licitar el certificat digital en 4 passos simples i fer tràmits des de casa

Descobreix els passos per demanar el certificat digital a través d'internet

Avui dia fer tràmits de manera presencial a qualsevol administració requereix invertir massa temps en el procés i uns temps d'espera desesperants. Especialment, aquests últims mesos en què l'administració es troba col·lapsada, amb un nombre de cites més gran a la seva capacitat de resposta i temps d'espera superiors al mes o els dos mesos després de la data de sol·licitud.

A través del certificat digital podràs fer tràmits de manera segura amb l'Administració Pública i les Entitats Privades a través d'internet. El document et permetrà la consulta i inscripció al padró municipal, la consulta de multes de circulació, els tràmits per a sol·licitud de subvencions, la signatura electrònica de documents i formularis oficials i la presentació de la declaració de la renda, entre d'altres.

Per això, en aquest article, t'explicarem com sol·licitar el certificat digital de la Fàbrica de Moneda i Timbre que et permetrà fer aquests tràmits i molts d'altres més directament des de casa, oblidant-te així de desplaçaments i esperes innecessàries.

      Imatge del logotip de WhatsApp     NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

 

Què són i per a què serveixen els certificats digitals?

Els certificats digitals són documents electrònics que serveixen per identificar una persona i habilitar-la així, per tant, per a la realització de diferents processos amb l'administració pública en línia.

Hi ha 2 tipus de certificats digitals: els que s'inclouen en els que es coneixen com a DNI digital, que funcionen arran d'un PIN i requereixen un lector de targetes compatible o fer ús del xip NFC del mòbil a través d'una aplicació vàlida i els certificats digitals que emet la Fàbrica de Moneda i Timbre.

En aquesta ocasió, et guiarem pas a pas per sol·licitar aquest últim, atès que resulta molt més senzill d'utilitzar. Tot i això, has de saber que a la majoria de pàgines o tràmits podràs utilitzar-hi tant l'un com l'altre.

Foto d'unes mans i un teclat d'ordinador
Els certificats digitals serveixen per realitzar processos amb l'administració pública telemàticament | GETTY IMAGES

 

Com sol·licitar el teu certificat digital pas a pas

La sol·licitud del certificat digital de persona física es pot fer en línia. Tot i això, t'avancem que un requerirà que vagis presencialment a una oficina pública per confirmar la teva identitat. Aquests són els passos que has de seguir:

1. Configuració

El primer pas és comprovar si el teu navegador és compatible. Per fer la sol·licitud podràs utilitzar l'última versió de qualsevol dels navegadors següents: Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge, Opera o Safari.

Un cop comptis amb el navegador necessari i accedeixis al web de certificats de la Fàbrica de Moneda i Timbre (FNMT), hauràs de prémer l'opció de Persona Física per sol·licitar el teu certificat personal.

A continuació, aniràs a l'apartat Configuració Prèvia, atès que el teu equip ha de tenir instal·lat el programari necessari per a la generació de claus abans de fer la sol·licitud.

Imatge d'un home gran fent servir l'ordinador
La sol·licitud del certificat digital de persona física es pot fer en línia | Getty Images

Aquest programari és el denominat: Configurador FNMT-RCM, disponible per a baixar a la mateixa pàgina, igual que l'aplicació Autofirma, si no la tens descarregada. Un cop descarregat el programari no cal fer res, aquest s'executarà quan el navegador ho requereixi.

Compte, recorda no formatar l'ordinador entre el procés de sol·licitud i el de descàrrega del certificat, a més de fer tot el procés des del mateix equip i el mateix usuari.

2. Sol·licitud del certificat

Un cop finalitzat tot aquest procés de configuració de l'equip, fes clic al següent apartat: 'Sol·licitar certificat'. En aquest moment, s'obrirà una pantalla on hauràs d'omplir les teves dades, l'única cosa que et demana és el teu DNI, el teu primer cognom i un correu electrònic.

És important que un cop emplenat no premis directament 'Enviar petició', sinó a l'enllaç 'Prem aquí per consultar i acceptar condicions d'expedició del certificat».

Quan premis el 'link', a la mateixa pàgina es desplegaran les condicions d'expedició. El que has de fer aquí és marcar la casella 'Accepto les condicions d'expedició' i, posteriorment, prem el botó 'enviar petició'.

En aquest moment, se't demanarà que estableixis una contrasenya per protegir adequadament les claus del teu certificat durant el procés de sol·licitud i descàrrega. No oblidis apuntar-la, atès que la clau que estableixis en aquest moment et serà sol·licitada en el moment de la descàrrega i serà la mateixa que se't demanarà si decideixes crear una còpia de seguretat.

Quan acabis el procés de sol·licitud, t'arribarà al correu electrònic que hagis escrit un missatge amb el teu número de sol·licitud associat al teu DNI.

Imatge d'una persona teclejant en un ordinador
Amb el certificat digital podràs fer tràmits sense moure't de casa | GETTY IMAGES

 

3. Acredita la teva identitat

Un cop finalitzat el pas anterior i rebut el correu electrònic amb el número de sol·licitud, hauràs d'acreditar la teva identitat de manera presencial en alguna de les oficines autoritzades per fer-ho. Hauràs d'anar a aquesta oficina amb el teu número de sol·licitud i el DNI.

Recorda que depenent de l'organisme triat és possible que necessitis sol·licitar cita prèvia. A la mateixa pàgina web hi tens un localitzador d'oficines perquè et resulti més senzill.

4. Instal·la el certificat

Un cop hagis passat per l'oficina per acreditar la teva identitat, t'arribarà al correu electrònic un missatge amb un codi a través del qual podràs descarregar i instal·lar el teu certificat.

Per a la descàrrega se't requerirà introduir les dades exactament tal com les va introduir al pas anterior: núm. del DNI, primer cognom, i el codi de sol·licitud. Un cop introduïts prem 'Descarregar Certificat'. Si tot va bé, després d'acceptar les condicions, apareixerà una finestra on es procedirà a realitzar la instal·lació.

Recorda que el certificat s'ha de descarregar i instal·lar des del mateix navegador i ordinador des del qual vas realitzar la sol·licitud. No facis cap canvi al sistema operatiu ni al navegador, tampoc cap actualització durant aquest període.

Finalment, tingues en compte que el certificat només pots descarregar-lo durant un temps limitat, per la qual cosa no n'hi ha prou amb  desar el correu per tornar-lo a descarregar després d'un temps, sinó, que un cop instal·lat ja podràs exportar el certificat. No oblidis que el certificat caduca cada pocs anys. Per tant, hauràs d'estar atent a les dates de validesa per a la seva renovació.