Ja s'ha anunciat un nou cinquè premi del Sorteig Extraordinari de Loteria de Nadal, el sisè de la seva categoria. El número agraciat és el 69823, premiat amb 60.000 euros per sèrie, 6.000 euros per dècim. En aquest cas, el premi ha caigut al País Basc, Andalusia, Astúries, Extremadura, València, Aragó, La Rioja, Castella i Lleó i Múrcia.
Les raons de la gran participació en el sorteig
El consum social, la tradició, la superstició i el ritual que suposa són els principals elements que justifiquen l'elevada participació dels espanyols al Sorteig Extraordinari de la Loteria de Nadal d'avui, segons explica l'experta en loteria de Nadal Fátima Gómez Sota.
En aquest sentit, la professora de Sociologia de la Universitat Europea ha concretat que existeix «una gran campanya de publicitat i de màrqueting» que cobreix la celebració d'aquest sorteig i ha afegit que també influeix, i és «més important», la pressió social (treball, amics, colles, familiars, associacions).
La pressió social pot amb nosaltres
«Moltes vegades ens sentim obligats a participar per no ser 'l'estrany' o no ser etiquetats de poc sociables, tacanys o, inclús, poc solidaris», ha aclarit. També ha senyalat que són determinants la tradició, la superstició i el ritual que suposa jugar «sempre» a un mateix número o regalar loteria.
Segons Gómez Sota, aquest sorteig és tan especial per als espanyols perquè es tracta d'una «tradició que des del seu inici a Espanya, el desembre de 1812, ha marcat l'inici de les festes de Nadal».
El sorteig forma part del Nadal
«Generació rere generació, en tots els pobles i ciutats de l'estat espanyol es participa i se segueix amb atenció el sorteig. És especial perquè significa la il·lusió, el moment de compartir alguna cosa, l'inici d'una festa o la possibilitat d'un canvi. Forma part de la màgia del Nadal com celebració, ja no tan estrictament religiosa», ha apuntat.
Així doncs, l'experta en loteria de Nadal ha argumentat que hi ha diverses causes o factors que poden explicar les raons que porten a la gent a no participar en altres sorteigs si ho fan en aquest. «Alguns estudis sociològics apunten a 'la teoria de l'enveja preventiva'; en aquest sorteig participa molta gent coneguda i hi ha un component d'enveja», assegura. «Que passaria si toques a la meva colla i a mi no? Si toca al meu poble? A la meva empresa?» ha finalitzat.