Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de persones caminant en plena pandèmia.

La setena onada colpeja Espanya: ja es pot parlar de COVID-22

Un nou repunt de casos de coronavirus a Espanya fa saltar les alarmes

El coronavirus semblava que ja havia quedat enrere fins fa unes setmanes, però la veritat és que mai no havia desaparegut per complet. Tot i que la pandèmia havia passat a un segon pla, un repunt de contagis l'ha tornat a posar a l'ordre del dia.

A Espanya, l'augment de casos i hospitalitzacions d'aquests darrers dies han desembocat en la setena onada de coronavirus. Les dades recollides pel darrer informe del Ministeri de Sanitat assenyalen que el nostre país es troba en una fase explosiva.

Encara que és cert que la gran majoria de casos no són greus, les dades mostren el recent creixement exponencial de diagnòstics de coronavirus. La incidència acumulada (IA) va augmentar un 30 % a 14 dies i un 40 % a 7 dies.

La setena onada de coronavirus podria ser pitjor que la sisena, segons assenyalen els experts

Actualment, la incidència se situa en els 800 casos per cada 100.000 habitants en persones majors de 65. No obstant això, es troba per sobre dels 1.000 casos en la gent major de 80. Com que aquests grups d'edat es consideren vulnerables, són els únics que es comptabilitzen des de fa mesos.

A més a més, cal destacar que ja no es realitzen tests diagnòstics en centres sanitaris tret que es tracti de casos greus o persones de risc. Així doncs, moltes persones s'assabenten del seu positiu en coronavirus arran d'un test realitzat a casa i, per això, la notificació del contagi no arriba a Sanitat. Per tant, es comptabilitzen menys casos dels que realment es produeixen.

Imatge de tres persones al carrer amb mascareta.
La setena onada de coronavirus colpeja Espanya. | Canva

Les xifres ja s'acosten als màxims del mes de maig, quan es va concloure la sisena onada. Tot i això, els experts creuen que aquestes xifres estan molt lluny del pic, que preveuen que podria arribar en tres o quatre setmanes.

Per tant, si tot continua segons les previsions, juliol podria ser un mes molt complicat pel que fa al coronavirus: tant pel nombre de contagis, com per la saturació hospitalària que hi podria haver.

«El coronavirus actual és molt diferent de l'original»

La COVID-19 ha anat mutant en variants diferents al llarg d'aquests dos anys, com ara XE, Delta o la més recent, Ómicron. A més a més, cal destacar que les subvariants BA.4 i BA.5 d'Òmicron tenen la capacitat de reinfectar persones que ja han passat la malaltia, la qual cosa provoca que la taxa de transmissió sigui molt elevada.

Tot i que les xifres actuals estan lluny de preocupar els experts, el coronavirus segueix colpejant amb força al nostre país. Encara que la previsió del Ministeri de Sanitat era que el coronavirus es convertís en una endèmia a finals del 2022, sembla que els pronòstics no es compliran.

«Podem començar a parlar de COVID-22»

Arran dels sublinatges que han aparegut, s'ha pogut veure que el comportament que presenten les persones infectades ha canviat. Així doncs, alguns experts ja gosen parlar d'una nova malaltia.

El viceconseller d'Assistència Sanitària i Salut Pública de Madrid, Antonio Zapatero, s'atreveix a anomenar-la COVID-22. «El coronavirus actual és molt diferent de l'original, és una malaltia diferent, de manera que podem començar a parlar ja de COVID-22», va assenyalar.

«El coronavirus d'ara és una malaltia causada per un virus diferent, provocat per mutacions diferents de l'original, per la qual cosa també té un resultat clínic diferent», va assegurar Antonio Zapatero a Redacció Mèdica recentment.

A més a més, va emfatitzar que «la transmissió de la malaltia en aquests moments és molt alta, i així ho detecta el sistema Vigia». Tot i que també va destacar que, de moment, el nombre de persones hospitalitzades és molt baix.