Personal sanitari a l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, a l'UCI

Tot en joc: Catalunya afronta una setmana clau amb les UCI al límit

Són les previsions que fa el BIOCOMSC, que alerta que caldran més restriccions per aturar el creixement de la pandèmia

La quarta onada de la pandèmia de coronavirus segueix en creixement a Catalunya i a finals d'aquesta setmana o principis de la següent s'arribarà a la xifra de 600 pacients ingressats a l'UCI. Així ho ha assegurat aquest diumenge la investigadora del BIOCOMSC, Clara Prats, en una entrevista al programa 'Via lliure' de RAC 1, en què ha assenyalat que s'arribarà a aquest nombre molt abans que en onades anteriors, tot i que el creixement de casos està sent «suau».

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Segons el grup d'investigadors de la UPC, el creixement real de la pandèmia, l'Rt, estaria ara situat al voltant de l'1,1. Són càlculs que fan descomptant els dies festius, quan es fan menys proves. La Setmana Santa, de moment, no hauria comportat una explosió de casos. El que sí que s'està produint des de fa unes setmanes és que per un mateix nombre de casos hi ha un 50% més de persones ingressades a l'UCI, ha afirmat Prats.

L'explicació d'aquesta situació no està del tot clara, però una possible interpretació és que aquesta quarta onada té com a protagonista la variant britànica, que seria més transmissible i també més greu. «Els casos greus no són més greus, però hi ha més casos greus», ha resumit la investigadora del BIOCOMSC.

«L'única manera d'aturar la pujada de les UCI és aturar el creixement de l'epidèmia»

Clara Prats ha avisat que en pocs dies s'arribarà a la xifra de 600 crítics, el llindar a partir del qual els hospitals començaran a desprogramar activitat no Covid. En la tercera onada aquest fet va passar a prop del pic de casos, però en aquesta està passant molt abans. Prats ha considerat probable superar el pic de crítics de 731 de l'anterior onada, i ha insistit que «l'única manera d'aturar la pujada de les UCI és aturar el creixement de l'epidèmia».

En aquest sentit, Prats ha explicat que «si seguíssim amb una Rt d'1,1 el confinament comarcal podria aturar el creixement, però seria impossible pensar que pogués portar-nos a una disminució de casos», alhora que ha afegit que per reduir la incidència de la pandèmia caldria ampliar les restriccions vigents.

Així mateix, el BIOCOMSC també ha fet una estimació dels efectes positius que ha tingut la vacunació. Així, en dues o tres setmanes es podria assegurar que les vacunes hauran evitat el 60% de les morts, el 20% dels crítics i el 30% dels ingressats en planta. Pel que fa als casos, el percentatge baixa al 15%.