La variant sud-africana del coronavirus és més resistent que la variant britànica a la vacuna de Pfizer. Així ho afirma un estudi realitzat per científics israelians, tot i no especificar el grau de resistència. Unes 800 persones van servir de mostra per a aquesta investigació, segons ha difós aquest diumenge l'agència Reuters.
En aquest estudi s'ha pogut identificar que els casos de contagi amb la variant sud-africana era més elevant en persones vacunades amb dues dosis que les que només se'ls havia administrat una dosi. A més, també s'ha detectat que, entre les persones contagiades després de rebre la segona dosi de la vacuna de Pfizer, el percentatge de portadors de la variant sud-africana va ser del 5,4%. En canvi, el grup de control de persones no vacunades va tenir una xifra de només el 0,7%.
Entre altres qüestions, la investigació ha identificat que entre els pacients infectats després de 14 dies de rebre la primera dosi de Pfizer, menys del 0,5% s'havia contagiat per la variant sud-africana. Aquesta xifra va ser gairebé idèntica en analitzar un grup de control, compost per la mateixa quantitat de pacients i d'edats similars que no havien rebut la vacuna.
L'estudi s'ha dut a terme a Israel i l'han impulsat investigadors de la principal mútua de salut israeliana, Clalt, i amb la col·laboració de la Universitat de Tel Aviv. Un dels responsables de la investigació és Adi Stern, de la Univesitat de Tel Aviv. Ell mateix ha afirmat que «trobem una taxa desproporcionadament més gran de la variant sud-africana entre les persones vacunades amb la segona dosis si ho comparem amb el grup no vacunat. Això significa que aquesta mutació pot, en cert grau, travessar la protecció de la vacuna».
El 85% de les persones a partir de 80 anys ja ha rebut la primera dosi de la vacuna
Mentre es van coneixent més estudis per conèixer millor com funciona la Covid-19, a casa nostra continua la campanya de vacunació para posar fi a la pandèmia. A Catalunya, el 85,3% de les persones de 80 anys o més i el 15,5% de la franja de 70 a 79 ja ha rebut la primera dosi del vaccí contra la covid-19, segons les últimes dades de vacunació del Departament de Salut.
En paral·lel, aquesta primera punxada també ha arribat al 94,7% de les persones institucionalitzades, al 79,9% del personal de residències, al 82,7% del personal d'atenció primària i hospitalària, al 61,6% d'altre personal de l'àmbit sanitari i sociosanitari, al 82,5% de les persones amb gran dependència, al 66,1% dels treballadors essencials i al 45,6% de les persones de 60 a 65 anys. A nivell general, el 16,8% de la població de Catalunya ha rebut la primera dosi, el 5,9% també la segona i el 6,1% té la pauta completa i està immunitzada.