Arrenca la setmana prèvia a les vacances de Setmana Santa que, a Catalunya, s'erigeix en una setmana clau per a la formació d'un nou Govern. La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha confirmat en una entrevista a 'TV3' a primera hora del matí que aquest dimarts iniciarà la preceptiva ronda de contactes amb tots els partits de la cambra catalana, de menor a major representació, i que dijous proposarà el candidat a la presidència que, aquest divendres, 26 de març, s'enfrontarà al seu debat d'investidura.
La ronda de contactes haurà de servir a Borràs per constatar que, hores d'ara, el candidat amb més suports per ser investit és Pere Aragonès. Als 33 diputats d'ERC cal sumar-hi els 9 de la CUP, que segons s'anunciava aquest diumenge al vespre ja han tancat un preacord amb els republicans i, per tant, estarien disposats a permetre la investidura d'Aragonès. Ara bé, pel moment, Aragonès no té prou suports per ser investit president: li calen els vots dels 32 diputats de Junts per Catalunya, amb els quals, de moment, no hi ha cap acord tancat tot i que les negociacions continuen en marxa.
Quatre dies per arribar a un acord
Queden quatre dies perquè republicans i 'puigdemontistes' tanquin el possible acord que permeti una investidura del coordinador nacional d'ERC aquesta mateixa setmana. En cas que s'assolís i que ERC, JxCat i la CUP votessin 'sí' a Aragonès, el líder republicà seria investit president aquest mateix divendres, dia 26. Però si la CUP optés per abstenir-se, tal com va fer per exemple el maig de 2018 amb la investidura de Quim Torra, caldria repetir 48 hores després la sessió, on Aragonès podria ser investit per majoria simple, és a dir, amb més vots favorables que contraris. En aquest cas, la investidura tindria lloc aquest diumenge, dia 28 de març.
En tot cas, però, perquè Catalunya tingui nou president aquesta setmana és imprescindible una entesa entre ERC i JxCat que, ara per ara, no existeix. Una de les qüestions que els encalla és que els 'puigdemontistes' proposen que el Consell per la República presidit per Carles Puigdemont sigui l'òrgan que lideri els avenços del procés, una proposta que ERC no accepta pel «biaix partidista» del Consell, que presideix el líder de JxCat i on no són els republicans, cosa que el fa poc o gens semblant a la representació independentista obtinguda de les urnes el passat 14 de febrer. ERC vol un nou òrgan des d'on es comandin totes les activitats relacionades amb el 'procés'.
Així doncs, els equips negociadors de les dues formacions haurien de tancar un acord abans de divendres. De no ser així, començaria a descomptar el compte enrere de dos mesos —fins el 26 de maig— per assolir una investidura i, de no ser així, hi hauria repetició electoral pels volts del 20 de juliol. Aquesta, però, és una pantalla molt ulterior: el primer episodi de la sèrie és veure si els tres partits independentistes són capaços d'arribar a un acord per la investidura en un termini raonable. I aquesta incògnita la resoldrem aquesta mateixa setmana.