Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Logo de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus

Arriba la Setmana Europea de la Prevenció de Residus

És una oportunitat única per valorar les iniciatives existents i iniciar noves accions de llarg termini per reduir els residus

Logo de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus
La Setmana Europea de la Prevenció de Residus va néixer el 2009 | Cedida

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus se celebra, cada any, la darrera setmana de novembre amb activitats per mostrar estratègies en prevenció de residus. Hi participen escoles, administracions, associacions i empreses de més de 40 regions i estats d'Europa.

En cada edició de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus es promou la celebració d'actes comuns a tot Europa, basats en una mateixa metodologia i amb l'objectiu comú d'augmentar el seu impacte real en la prevenció de residus:

— Donant a conèixer estratègies de reducció de residus i la política de la Unió Europea i dels seus Estats membres en aquesta matèria.

— Fomentant accions sostenibles per reduir els residus arreu d'Europa.

— Fent públic les tasques dutes a terme pels diversos actors mitjançant exemples concrets de reducció de residus.

— Canviant el comportament quotidià dels europeus (consum, producció).

Aquesta iniciativa neix d'un projecte que rep el suport del programa LIFE+ de la Comissió Europea. L'objectiu en què es basa és generar sensibilitat envers la prevenció de residus amb el foment d'accions de comunicació adreçades a la ciutadania, a les empreses, a les institucions públiques i a les institucions escolars, entre d'altres.

L'Agència de Residus de Catalunya, com a administració competent a Catalunya en matèria de residus generats i gestionats en el seu àmbit territorial, hi participa en qualitat de coordinador a Catalunya.

Per què és important participar?

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus és una oportunitat única per valorar les  iniciatives existents o iniciar una nova acció de llarg termini per reduir els residus. Així mateix, la Setmana pretén donar visibilitat a aquelles entitats que tenen un compromísambiental per prevenir els residus en l'àmbit català i europeu.

La participació en la Setmana Europea de la Prevenció de Residus facilita a les empreses la comunicació i informació al públic i a les parts interessades (proveïdors, clients, distribuïdors...), alhora que busca la implicació activa dels treballadors, des d'una perspectiva que prioritza la prevenció dels residus com a primera opció ambiental en línia amb les polítiques ambientals aprovades.

Uneix-te a aquesta iniciativa i inscriu-te a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus per col·laborar en la cura del medi ambient. Trobaràs tota la  informació sobre com participar en l'apartat 'Procés per inscriure's'.

Un dia temàtic: Els Residus Invisibles

Sabies que per fabricar un telèfon intel·ligent de menys de 200 grams i incloure un petit paquet, es produeixen uns 86 quilograms de residu? O que el teu ordinador portàtil suposa més d'una tona de residu? El que es veu no és sempre el 'veritable pes'.

'Residus invisibles' es refereix a la gran quantitat de residus generats durant el procés de fabricació dels productes.

Per a una producció i consum sostenibles, els productes han de tenir una vida útil més llarga, ser més fàcils de reparar i reciclar i, en definitiva, ser completament no tòxics el dia que es reciclen.

Si vols descobrir un dels exemples, visita aquesta infografia sobre els pantalons texans.

La petjada digital

Per a molts,  Internet  és sinònim de desmaterialització, però es calcula que la despesa energètica i la petjada de carboni supera a les dels transports.

L'impacte d'Internet sobre l'ecologia és la contaminació causada pel seu funcionament. De fet, tota una xarxa de cables, centres de dades i servidors apuntalen el funcionament d'Internet. Per aquest motiu enguany la Setmana ha dissenyat un clean-up digital amb  informació i consells amb relació a la reducció de la nostra petjada digital.

Coneixes les ecoetiquetes?

Des de la  fabricació  fins al final de la seva vida, qualsevol producte té un impacte en el medi ambient. Abans de comprar alguna cosa nova, el primer que caldria pensar és: realment la necessito? Si realment necessiteu fer una compra, podeu fer una elecció que no faci mal al planeta ni a la butxaca. 

Les etiquetes ecològiques (ecolabels) us poden ajudar a identificar els productes més resistents, que duren més, que són més fàcils de reparar o que fins i tot poden beneficiar-se d'una ampliació de la garantia.

EU ECOLABEL és un programa voluntari dissenyat per animar les empreses a comercialitzar productes i serveis més respectuosos amb el medi ambient i ajudar els consumidors europeus, tant públics com privats, a identificar-los fàcilment.

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus (European Week for Waste Reduction, EWWR) va néixer el 2009, i entre tots ha crescut fins a ser un projecte referent a Europa, amb la participació de més 40 regions de 30 països que celebren la Setmana cada any, amb més de 16.500 accions, de les quals un miler són catalanes.

Enguany, la Setmana Europea de Prevenció de Residus estrena un nou web. Visita’l i descobreix tot el que envolta aquesta iniciativa — www.ewwr.eu —.