Aquest Dimecres Sant arrenquen els dies més importants de la Setmana Santa que tindrà el seu punt àlgid, Divendres Sant, amb les processons del Sant Enterrament i clourà Diumenge de Pasqua, amb la celebració de la resurrecció de Jesucrist. Enguany, la commemoració religiosa més important de l'any catòlic tindrà la trista mirada del món posada a París, on encara fumeja el terrible l'incendi que ha destrossat Notre Dame, un dels símbols mundials de la cristiandat.
A punt de tancar la segona dècada del segle XXI, la celebració de la Setmana Santa viu a casa nostra, un moment agredolç, ateses les circumstàncies i els ràpids canvis que experimenta la societat. I és que tot i la crisi reputacional que està patint l'Església Catòlica i els problemes i reptes urgents que té sobre la taula i que maculen el seu paper essencialment positiu en la construcció del que som com a civilització, milions de persones segueixen sortint al carrer per mantenir viva la Setmana Santa, participant activament en la commemoració cristiana de la Passió, Mort i Resurrecció de Jesús de Natzaret.
No es pot obviar tampoc que per a molts altres milers de persones la Setmana Santa és només un període vacacional – especialment esperat enguany, ja que des de Nadal que no hi havia cap dia festiu - completament buit de significat religiós i ideal per a fer una escapada de cinc dies, unes vacances de format reduït.
Tarragona s'aboca massivament en la Setmana Santa. Durant aquestes dates, la ciutat traspua tradició i espiritualitat pels quatre costats i la majoria de tarragonins viuen intensament aquestes dates, ja no només per creença i devoció sinó com una manifestació més de tradició i arrelament a la ciutat com ho són també Sant Magí o Santa Tecla. Desenes de Confraries, Gremis, Associacions i Entitats mantenen viva la tradició de la Setmana Santa tarragonina, catalogada per la Generalitat com a Festa Tradicional d'Interès Nacional a causa de la seva envergadura i projecció.
A Reus, les mostres de devoció són igualment massives i mouen una bona part de reusencs i reusenques que viuen aquests dies entre actes litúrgics amb la processó de les Tres Gràcies com a senya d'identitat de la Setmana Santa a la ciutat. L'impuls que té la Setmana Santa reusenca s'ha volgut vincular enguany i de forma experimental a l'oferta turística de la ciutat per tal d'ajudar a atraure també els turistes que passin aquests dies a la Costa Daurada.
A Valls, la Setmana Santa passa per un moment vital, en què la ciutat ha de saber sumar esforços per tal de consolidar i augmentar la participació en la professó del Sant Enterrament. Des de l'any 2003 la professó de Divendres Sant torna a sortir al carrer, després de vint-i-tres anys de no fer-se. L'auge en la participació i l'eufòria dels primers anys, no obstant això, s'ha tornat ara més continguda i en l'últim lustre, la participació en la professó vallenca torna a mostrar símptomes de davallada, i des de diversos sectors de la ciutat ja s'han alçat veus d'alarma.
La resta de municipis i ciutats de la demarcació també celebren amb més o menys intensitat la Setmana Santa amb diversos actes i mostres religioses durant aquests dies d'olor d'encens, so de tabals, recolliment i silenci. D'aquesta manera contribueixen a preservar any rere any, la tradició i els valors de l'humanisme cristià, essència mateixa del món occidental i de l'Europa de les Nacions, de la pau, de la llibertat i de la solidaritat.
De fet, aquí hi ha el 'quid' de la qüestió: si la Setmana Santa vol trobar un relat al segle XXI a casa nostra, ha d'apel·lar al global de la societat, i en especial a la gent més jove, no tant per la via de la religiositat i l'espiritualitat —les creences pertanyen a la intimitat de cadascú—, sinó al component tradicional i d'arrelament que la Setmana Santa representa a casa nostra. Més enllà de creure o no creure en Déu, d'identificar-se o no identificar-se amb l'Església, cal reconèixer la Setmana Santa i els seus actes de celebració com a elements fonamentals de la nostra tradició. Com a tarragonins, com a catalans, com a occidentals, les arrels cristianes són indestriables de la nostra identitat, són el pòsit d'una tradició que cal preservar; com ho és la festivitat del Nadal, la cultura popular o la llengua, per posar diversos exemples.
És una evidència, que la participació popular en la Setmana Santa s'està estancat. En alguns llocs fins i tot, va minvant any rere any. El principal repte de futur passa doncs, per ser capaços d'engrescar les noves generacions, d'explicar-los-en el significat i proposar-los que s'integrin a les confraries, a les associacions, a les entitats, o als grups d'acompanyament musical dels passos... Que d'aquesta forma es vinculin activament en la celebració de la Setmana Santa. Que se la sentin seva; que se la facin seva i que s'impregnin del seu significat i del seu paper essencial en la tradició i construcció de l'ànima dels seus pobles i ciutats.
També et pot interessar:
Els actes imprescindibles de la Setmana Santa a les comarques de Tarragona