Simón apunta a rebrots a tots els territoris «si no apliquem les mesures de prevenció»

Ho ha explicat aquest dijous, en la roda de premsa habitual de cada matí

Fernando Simón en una compareixença per informar del coronavirus el maig de 2020
Simón en una imatge d'arxiu. | Catalunya Diari

El director del Centre de Coordinació d’Emergències i Alertes Sanitàries, Fernando Simón, assegura que, tenint en compte els resultats preliminars de l’estudi de seroprevalença, «hi poden haver rebrots a tot arreu, si no apliquem les mesures de prevenció» anunciades. Durant la roda de premsa d’aquest dijous, Simón ha insistit que l’estudi confirma, com ja sospitaven, que «no hi ha immunitat de grup» i que cal mantenir «les mesures estrictes».

En aquest sentit, ha dit que es important aconseguir eliminar «les cadenes de transmissió actuals» perquè, quan això passi, «podem passar a una situació que depengui només de la importació de casos». El responsable de Sanitat ha avisat, però, que això no passarà en una setmana. «Tenim un 95% de persones que estan en risc perquè no han passat la malaltia, tot i que la immunitat —del 5% restant— sembla que serà duradora», ha afegit.

Lleugera preocupació per un repunt aquest dijous

Sobre les dades d'aquest dijous, Fernando Simón ha estat clar. «Estem davant d'un petit repunt i estem valorant si és una de les variables habituals o si té alguna altra cosa més de fons», ha dit Simón durant la roda de premsa diària, si bé ha comentat que l'augment en el nombre de morts es deu especialment a una comunitat autònoma. Es tracta de Catalunya, que en només 24 hores ha registrat 131 morts. En aquest sentit, Simón ha informat que ja estan en contacte amb les autoritats sanitàries de la Generalitat per identificar si hi ha hagut problema de retards en la comunicació de les xifres o si aquestes morts s'han produït, efectivament, en un sol dia.

Per això, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries ha assegurat que aquests increments en la mortalitat no es deuen a l'aixecament d'algunes mesures imposades per contenir la transmissió de virus, ja que solen passar una mitjana d'11 dies des que s'inicien els símptomes fins que les persones amb quadres més greus moren. «Estem davant unes dades estranyes respecte a les obtingudes aquests dies, però cal valorar-les amb prudència perquè totes les comunitats autònomes mostren una evolució coherent i a la baixa, cosa que ens permet pensar que encara estem en una situació molt favorable», ha recalcat.


Comentaris

envia el comentari