Fernando Simón amb un paper i un bolígraf a la mà durant una roda de premsa

Simón assegura que s'ha superat el pic de l'onada però recorda que «Espanya no va bé»

El director del CCAES descarta dimitir després de la marxa d'Illa

El director del Centre de Coordinació d'Emergències i Alertes Sanitàries, Fernando Simón, ha calculat aquest dilluns que el pic de contagis de la tercera onada es va passar entre el cap de setmana del 16 i 17 de gener i el dilluns 18. Tot i això ha alertat que encara se seguirà diversos dies "en la part alta" de la corba, i ha subratllat que «Espanya no va bé».

De fet, no ha descartat que en algunes Comunitats Autònomes calgui prendre «noves mesures restrictives». En la roda de premsa habitual dels dilluns per informar de l'última hora de l'epidèmia Simón també ha estat preguntat per si pensava dimitir arran de la marxa del ministre Salvador Illa. El portaveu sanitari ho ha descartat: «He conegut set ministres des que soc al Ministeri».

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Pel que fa a la soca britànica, Simón ha calculat que actualment ocupa un 5% de l'espai dels contagis de covid-19 a Espanya, tot i que no ha descartat que pel març sigui la «predominant» a l'Estat. En tot cas, també ha subratllat que les investigacions que s'han fet fins ara «no són prou clares» per determinar si és més virulenta que la que ara mateix és majoritària a Espanya. De moment hi ha registrats 219 infectats de covid amb la variant britànica, i hi ha 177 persones més en estudi.

Sobre la pressió assistencial, Simón ha subratllat que la tercera onada de la covid-19 ja supera la incidència als centres sanitaris de la segona. «No estem al nivell de la primera, quan pràcticament el 100% de la capacitat de molts hospitals es destinava a malalts de covid, però sens dubte estem per sobre de la segona, i les UCI estan patint».

Pel que fa a la vacunació, Simón ha subratllat que l'objectiu més important per al Ministeri de Sanitat és que a finals de març o principis d'abril ja hi hagi vacunat el 80% de la població de més risc.

Espanya notifica més de 90.000 positius

Aquest dilluns, les comunitats autònomes han notificat al Ministeri de Sanitat 93.822 nous casos de COVID-19 durant el cap de setmana, 7.698 d'ells diagnosticats en les últimes 24 hores. Aquestes xifres són molt superiors a les del mateix dia de la setmana passada, quan es van notificar 84.287 positius. Aquestes dades suposen la pitjor xifra de contagis confirmats en un cap de setmana des que va començar la pandèmia.

La comunitat autònoma amb més diagnosticats el dia previ és Castella i Lleó amb 1.309. A Galícia se n'han registrat 830. Per darrere, a Catalunya n'hi ha hagut 801, a Madrid 657 i al País Basc 639. A l'Aragó n'hi ha hagut 506.

La xifra total de contagis a Espanya s'eleva ja a 2.593.382 des de l'inici de la pandèmia, segons les estadístiques oficials. La incidència acumulada en els últims 14 dies per 100.000 habitants se situa en 884, enfront de 828 el divendres. En les passades dues setmanes s'ha registrat un total de 416.042 positius.