L'expert Fernando Simón durant una roda de premsa amb les banderes d'Espanya i de la Unió Europea darrere

Fernando Simón avisa del gran error que cometen els espanyols i demana que s'acabi

Ara que arriba el fred i les terrasses començaran a tancar-se per a protegir-nos, Simón recorda una de les millors accions per a parar el coronavirus

Fernando Simón ha repetit en roda de premsa un dels majors errors que cometem els espanyols en el nostre dia a dia en la lluita contra la pandèmia de Covid-19 i ha demanat als ciutadans que facin les coses bé per a evitar, en la mesura que sigui possible, transmetre el coronavirus.

En la roda de premsa posterior a la publicació de l'informe de Sanitat sobre la incidència de la Covid-19, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries ha respost a les preguntes dels periodistes, i un d'ells va formular la qüestió sobre si a Espanya s'hauran de prendre més restriccions ara que cada vegada hi ha més consens sobre la transmissió del virus per aerosols en espais tancats i mal ventilats.

Cal recordar que a Espanya es va implantar l'ús obligatori de mascareta el mes de juliol, tant en espais tancats com en oberts, però en els locals de restauració es permet treure's la màscara una vegada asseguts en la taula d'un bar o d'un restaurant, encara que en algunes zones obliguen a tenir-la posada en tot moment en el qual no s'estigui menjant.

Fins ara, la restauració s'havia centrat en les terrasses a causa del bon temps que caracteritza el clima al nostre país fins ben entrat la tardor, on la ventilació és molt major i per tant el perill de transmissió del virus baixa. Però ara, amb la restauració tancada en gran part del país i una reobertura que ja enxamparà de ple, probablement, el fred hivernal, les terrasses ja no podran mantenir-se completament obertes.

Molts bars i restaurants opten per «tancar», en una certa manera, les terrasses mitjançant fundes, plàstics o teles que impedeixen l'entrada total de l'aire de l'exterior, mantenint un interior mínimament climatitzat amb estufes. Però aquesta pràctica podria suposar un increment de la circulació del virus en aquests espais, ja que la ventilació serà menor.

Per aquesta raó, hi ha experts que creuen que s'hauran d'augmentar les restriccions en aquesta mena d'espais i, per exemple, fer obligatori portar la mascareta fins i tot quan s'estigui assegut en la taula i no s'estigui consumint res. Sobre aquest tema han preguntat els periodistes, i Fernando Simón ha estat bastant clar: ell no és partidari d'augmentar les restriccions, sinó més aviat de complir, i bé, les que ja estan en vigor.

Segons el director del CCAES, des de l'inici de la pandèmia se sap que el virus es transmet mitjançant aerosols, encara que en les últimes setmanes les evidències han anat confirmant aquesta teoria, però el problema està a saber què significa aquesta paraula.

Els aerosols són petites gotes respiratòries que les persones emeten en tossir, parlar o respirar. Les més grans, com pesen més, solen acabar en el sòl en un període curt de temps, però les més petites poden quedar-se surant en l'ambient durant hores. Fins i tot aquestes gotes més petites podrien contenir coronavirus viu si la persona està infectada, per la qual cosa faciliten la seva transmissió.

Per aquesta raó la ventilació és tan important, ja que en un lloc tancat amb moltes persones l'ambient pot omplir-se ràpidament d'aquests aerosols, i només que hi hagi una persona contagiada, podria acabar provocant un brot i infectar a la resta de persones que es trobin en el mateix lloc.

L'ús de la mascareta, el gran error de molts espanyols

«Diferents col·lectius professionals classifiquen els aerosols de diferent manera segons la grandària de les partícules que poden estar en l'aire», va assegurar Fernando Simón, que també va assenyalar que cada vegada hi ha més consens en què «les partícules inhalables i infectades poden mantenir-se en l'aire un major temps o a una distància major que en alguns moments s'ha arribat a dir».

Davant aquestes evidències, Simón ha recalcat que «si són dos metres [de distància entre dues persones], millor que si és un i mig; si són dos i mig, millor que si són dos». A més, ha recordat que cal donar-li un bon ús a les mascaretes, com ja ha fet en nombroses ocasions anteriorment.

«Les màscares s'han d'utilitzar sempre bé. No val tenir la màscara per sota del nas. No val tenir la màscara en males condicions. No val tenir una màscara que sura al voltant de la teva cara i que no s'ajusta correctament al nas i a la boca», ha alertat Fernando Simón.

En aquest sentit, el doctor no creu que calgui augmentar l'ús de la mascareta, tampoc en els locals de restauració, sinó assegurar que s'usen correctament, igual que la resta de restriccions imposades. Sobre la ventilació, Simón ha recordat alguna cosa que fa mesos que esmenta: «La bona ventilació és probablement una de les poques mesures no farmacològiques que sí que tenien, abans de l'epidèmia, demostrada la seva eficàcia per al control de les infeccions transmeses per la respiració».

Per tant, els bars i restaurants del nostre país hauran d'assegurar una bona ventilació de les seves terrasses quan comencin a «tancar-les» al fred de ple hivern, que ja comença a arribar.