Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
L'expert Fernando Simón durant una roda de premsa amb les banderes d'Espanya i de la Unió Europea darrere

Simón anuncia quan arribarà un moment crucial de la pandèmia a Espanya: «Al gener»

El director del CCAES creu que es pot complir l'objectiu

L'expert Fernando Simón durant una roda de premsa amb les banderes d'Espanya i de la Unió Europea darrere
El doctor Fernando Simón, en una imatge d'arxiu. | Europa Press

Tot i que la segona onada va colpejar el nostre país abans del previst i amb més força del que s'esperava, la realitat és que les dades dels últims dies fan veure la situació amb cert optimisme. Fa alguns dies que tant el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, com el ministre de Sanitat, Salvador Illa, parlaven d'una certa estabilització, sobretot en el nombre de contagis.

Els dos destacaven sobretot com ha anat descendint poc a poc la incidència acumulada en les últimes setmanes. Però aquest passat dijous s'atrevia a llançar un missatge optimista sobre aquest aspecte. Assegurava que «depenent de com ens portem tots» aquest mes de desembre, en clara referència a que al pont de la Puríssima o a Nadal, «al gener o al febrer» es podria complir l'objectiu de reduir la incidència a 50 casos per cada 100.000 habitants.

Per sota d'aquesta xifra és en la que es consideraria que tot Espanya estaria ja en una risc baix segons el document d'actuacions de resposta coordinada pel control de la transmissió de COVID-19 que es va aprovar fa aproximadament un mes al Consell Interterritorial de Salut. Això sí, el director del CCAES deixava clar que com més es redueix, més lenta es produeix la baixada: «Baixar de 1000 a 500 és relativament ràpid, però de 500 a 300 és més lent», indicava.

Com hauria de ser el Nadal per a Simón

També ha afirmat en les últimes hores la seva intenció de celebrar el Nadal, «però amb totes les mesures de precaució». «En lloc d'ajuntar-nos els 35 que ens ajuntem cada any, si ens hem d'ajuntar 10, ens ajuntarem 10», confirmava encara que sorprenent, ja que en principi la proposta de Sanitat és de reunions a 6. No va voler entrar a valorar la mesura d'Alemanya de limitar els sopars a un màxim de sis persones però sense comptar amb els menors de 14 anys. Recordava que tant els tècnics del ministeri com de les comunitats treballen en un paquet de recomanacions per a aquest mes de desembre i que encara no està tancat.

Ha volgut manifestar que no pot mostrar «una posició molt forta respecte a aquest tema». I assegurava que segurament és més perillós que s'ajuntin 6 persones de diferents famílies que el fet que ho facin deu persones de només dues famílies. Per això creu que totes les mesures que es puguin prendre de cara al Nadal dependrà en part de l'actitud dels espanyols en el pròxim pont. Per això considerava que seguir parlant en aquests moments «del que es farà per Nadal per a un únic escenari no seria prudent».

A punt de baixar de la xifra de 300 casos per 100.000 habitants

Com deia Fernando Simón, caldrà esperar quin efecte puguin tenir les properes festivitats per veure com evoluciona la situació al nostre país. Mentrestant, el que és segur és que la mitjana d'incidència acumulada de casos per cada 100.000 habitants a 14 dies segueix una tendència a la baixa que es ve produint des de fa diverses setmanes. El punt més alt es registrava el 9 de novembre quan la incidència arribava a ser de 529 casos de mitjana a tot el país. Comunitats com Aragó i les dues ciutats autònomes superaven els 1.000 i altres com Navarra s'hi acostaven molt amb 968.

Avui en canvi la xifra ha baixat més de 200 punts i s'ha situat en 307 casos. Una xifra que ve baixant entre 10 i 15 punts els últims dies. Amb una comunitat, Canàries, que segueix molt destacada amb només 77 casos però amb moltes altres ja per sota de 300, la primera Balears amb 203 però també moltes de la península, Madrid, Galícia, Extremadura, Catalunya i la Comunitat Valenciana, per aquest ordre.