Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'una persona traient diners d'un caixer.

Una simple trucada «del banc» i ho perds tot: l'estafa que preocupa la policia

Els ciberdelinqüents es posen en contacte per telèfon amb les víctimes

Molt de compte amb aquest sistema d'estafa que fan servir els ciberdelinqüents per treure els diners del teu compte. Sí, perquè ara, els estafadors es posen en contacte amb les seves víctimes per telèfon.

Les entitats bancàries són un dels organismes que més pateixen els atacs per part dels ciberdelinqüents. Així que, per evitar que les dades privades dels seus clients caiguin en males mans, els bancs han implementat noves barreres de seguretat.

Les estafes estan a l'ordre del dia

Tot i això, les mesures poden resultar insuficients davant dels estafadors experts. I és que els ciberdelinqüents estan constantment ideant noves estratègies per esquivar aquests obstacles i seguir duent a terme les seves estafes, que cada cop són més freqüents.

Aquest és el cas del grup delictiu que havia arribat a cometre 60 fraus d'estafa. Els quatre integrants de l'equip, que ja estan detinguts, havien aconseguit robar més de 200.000 euros a les víctimes fent servir la mateixa estratègia.

Ciberdelinqüent
El grup delictiu havia aconseguit estafar més de 200.000 euros les víctimes | GETTY IMAGES

En aquesta ocasió, el mètode emprat pels estafadors era una mica diferent dels que estem acostumats. Concretament, l'equip feia servir el contacte directe amb els usuaris per treure les seves dades bancàries.

El peculiar mètode del grup delictiu per estafar diners

Els ciberdelinqüents iniciaven l'operació amb l'enviament de missatges de text a través del mòbil, un mètode conegut com a 'smishing'. Mitjançant aquest mètode, els estafadors es feien passar per entitats bancàries reconegudes per enviar SMS alarmants als usuaris.

Com de costum en aquests casos, els missatges van acompanyats d'un enllaç fraudulent, que simula pertànyer al mateix banc, on es demana introduir les dades privades. Un cop la víctima emplena el formulari amb la informació requerida, els ciberdelinqüents passen a tenir accés directe als comptes bancaris.

No obstant això, de vegades aquesta pràctica no resulta eficient a causa dels dispositius de verificació que fan servir els mateixos bancs.

Imatge d'una dona gran amb un telèfon mòbil
Els estafadors es fan passar per entitats bancàries per enviar missatges fraudulents als usuaris | Getty Images

Els estafadors no es rendeixen: truquen a les víctimes

Tot i que, fins ara, tot coincideix amb els casos que estem acostumats a veure, el mètode emprat pel grup era una mica peculiar. En aquesta ocasió, els ciberdelinqüents trucaven directament a les víctimes i es feien passar per treballadors de l'entitat financera.

A la conversa, els estafadors alertaven el client que s'havien produït cobraments sospitosos des del seu compte. Així doncs, per bloquejar els suposats pagaments fraudulents, la víctima havia de proporcionar les dades privades que li requeria el presumpte agent bancari.

En el moment que això passava, els delinqüents passaven a disposar de tota la informació necessària per accedir als comptes privats dels usuaris. Amb aquesta operació, els atacants aconseguien passar per alt les barreres de seguretat implantades pels bancs.

Què és el 'vishing'?

'Vishing' és el nom que rep la pràctica que consisteix a extreure informació privada i dades bancàries als usuaris. A diferència de l''smishing', en aquest cas els ciberdelinqüents truquen a la víctima per telèfon, fent-se passar per una altra persona per aconseguir les dades desitjades.

No facis cas a aquest missatge de Correus: una altra estafa

Fa uns dies, la Policia Nacional alertava els usuaris d'una nova estafa que afecta els clients de Correus. «Si t'arriba aquest missatge: ni cas i elimina-ho directament», comunicava el cos de seguretat.

En aquesta ocasió, els ciberdelinqüents van dur a terme una estafa de 'phishing'. Aquesta pràctica consisteix a enviar missatges de text a les víctimes a través del mòbil. A l'SMS fraudulent, s'avisa els clients que han de confirmar el pagament perquè el seu paquet no quedi retingut en duanes.

Per fer el pagament, els usuaris han d'entrar a l'enllaç que s'inclou al missatge i es tracta d'una pàgina web fraudulenta dissenyada especialment per a aquest tipus d'estafa. Un cop efectuat el pagament, els diners cauen en mans dels estafadors.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp