Deixada enrere aquesta tercera onada de la covid-19, però amb moltes incògnites per descobrir sobre aquest tipus de virus, les seves conseqüències i desencadenants, una recent recerca publicada a la Revista de l'Acadèmia Estatunidenca de Dermatologia es va ocupar d'analitzar 200 casos d'aquesta classe de malaltia a tota Itàlia per a conèixer si veritablement existeixen símptomes dermatològics relacionats directament amb la malaltia i si la seva gravetat estaria en tot cas relacionada amb una infecció més o menys greu.
Fins ara, és una realitat que el coronavirus no sols deriva en símptomes respiratoris, sinó que aquest virus també es pot donar per mitjà d'efectes adversos en la pell.
D'aquesta manera ho ha esclarit un estudi italià realitzat i secundat per la Societat Italiana de Dermatologia Mèdica, Quirúrgica, Estètica i Malalties de Transmissió Sexual (SIDeMaST). El mateix, una vegada obtingut aquest resultat, ha difós un escrit en el qual ha afegit fins a un total de sis alteracions cutànies que podrien indicar la presència d'infecció, sense la necessitat obligada de sotmetre al pacient a un test preventiu.
La recerca
Ara bé, per a aquesta mena d'anàlisi, es van recopilar una gran varietat i quantitat de dades clíniques de tots els participants, els sensibles i amb gravetat severa a la Covid-19, també amb presència o absència d'altres malalties, durada de les manifestacions cutànies, etc.
Els resultats definitius van donar lloc al fet que els signes de Covid-19 a la pell serien principalment sis, en forma de lesions eritematoses o semblants al xarampió (aquest tipus seria present en el 27% dels casos), penellons (25%), altres afeccions semblants a la varicel·la (16%), urticària (13%), vasculitis (11%) i hematomes (3%).
«La durada mitjana de les lesions cutànies va ser de 12 dies, per als penellons arriba a 22 dies», explica Angelo Valerio Marzano, el coordinador de l'estudi i director de l'Escola d'Especialització en Dermatologia i Venereologia de la Universitat de Milà.
D'altra banda, tal com apunta el director de l'escola específica, «els penellons eren el símptoma predominant entre els joves i s'associaven a una manifestació gairebé sempre asimptomàtica del virus, mentre que tots els altres signes cutanis estaven connectats a una forma més o menys greu.
Dos estudis internacionals previs han donat per descomptat que les lesions cutànies més greus estaven relacionades amb una forma més greu de Covid-19, establint així una proporció directa entre els símptomes cutanis agressius i la gravetat de la infecció: segons les nostres dades, no obstant això, no existeix una correlació directa entre la gravetat de la manifestació cutània i la de la malaltia provocada pel coronavirus. En canvi, sí que es confirma el vincle entre l'augment de l'edat i l'augment de la gravetat de la malaltia».
Segons opinions dels dermatòlegs de SIDeMAST, sí que és recomanable el fet de prestar especial atenció a la pell i sotmetre's a un test en el cas de trobar de sobte qualsevol aparició adversa com un eritema molt extens o una urticària aparent, un hematoma sense motiu, penellons o vasculitis, entre altres símptomes cutanis.
«La nostra pell podria advertir-nos per endavant sobre el que està succeint en el cos, donant-nos la possibilitat d'avançar amb anticipació i ajudant al diagnòstic precoç de la malaltia, la qual cosa també pot ajudar a evitar possibles noves infeccions», finalitza la presidenta de SIDeMAST, Ketty Peris.
Situació a Espanya
En plena campanya de vacunació i amb el focus posat en els últims desencadenants produïts en les dosis inoculades de la vacuna d'AstraZeneca, Alemanya, França i el Regne Unit han suspès de manera preventiva l'ús d'aquesta mateixa. Una decisió que també ha pres Espanya aquesta mateixa tarda: la vacunació amb AstraZeneca ha estat paralitzada durant 15 dies.
En aquest sentit, l'OMS, l'agència reguladora britànica i la companyia AstraZeneca han assegurat que de moment no existeixen evidències sòlides que aquesta classe de fàrmac contra la covid-19 causi coàguls sanguinis.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]