Els sindicats fan una crida a no obrir les escoles sense tenir garantida la seguretat

També demanen la dimissió del conseller d'Educació de la Generalitat, Josep Bargalló

escola
Els sindicats diuen que la decisió «deixa en vulnerabilitat els treballadors, els alumnes i la salut pública en general»  | Catalunya Diari

Fins a cinc sindicats demanen la dimissió del conseller d'Educació de la Generalitat, Josep Bargalló, i fan una crida a no obrir els centres si no hi ha seguretat. Concretament, USTEC·STEs, Intersindical CSC, ASPEPC·SPS, UGT i CGT han elaborat un comunicat conjunt assegurant que és «totalment irresponsable» la tornada als centres en aquestes condicions, com també ho és, diuen, no haver negociat el pla de reobertura.

Per aquest motiu, demanen que Bargalló marxi, «perquè ha demostrat que ni escolta els treballadors, ni els seus representants, ni els seus propis serveis de prevenció». CCOO comparteix bona part del comunicat però no l'ha signat perquè veu contraproduent reclamar que el conseller plegui ara.

 

Els arguments dels sindicats

Segons els sindicats, el conseller «deriva totes les responsabilitats en les direccions, el professorat i el personal d'atenció educativa». La «incapacitat de negociació» del Departament d'Educació, avisen, «deixa en vulnerabilitat els treballadors, els alumnes i la salut pública en general».

Per una altra banda, es queixen que el pla no concreta suficientment com haurà de desenvolupar-se la tornada als centres i amb quins recursos, «deixant a l'arbitri de les direccions l'última concreció atenent a l'autonomia dels centres». En aquest punt, els sindicats han alertat que les direccions estan «desbordades amb una quantitat de feina ingent», perquè al mateix temps que es preveu la reobertura dels centres en la fase 2, també s'han de posar a treballar per organitzar de la millor manera possible el curs vinent.

«Com es garantirà la protecció sanitària als centres sense comptar amb mascaretes FFP2 per a infants i professionals, sense preveure la necessitat d’augment de la neteja als centres educatius, sense un condicionament dels espais mínims, sense un augment de professorat quan caldrà seguir atenent telemàticament una part de l’alumnat i al mateix temps fer atenció presencial?», s'han preguntat els sindicats, que han recordat que des de l'inici van demanar que es garantissin nomenaments extraordinaris que ara podrien estar ajudant a fer totes aquestes tasques.

  

CCOO comparteix part del comunicat

Per la seva part, CCOO ha explicat a l'ACN que comparteix part dels continguts del comunicat i també lamenta la falta de negociació, però creu que demanar la dimissió de Bargalló ara no és la millor estratègia, perquè el que necessita ara el departament és estabilitat, i no un canvi d'equip. També creu que els sindicats s'han de responsabilitzar de les seves mesures de pressió, i no externalitzar-les a les direccions dels centres.

El sindicat exigeix la rectificació del pla, i que es negociï amb els sindicats, també en l'àmbit de les universitats i per a l'escola concertada i el sector del lleure.


Comentaris

envia el comentari