Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Girona

La síndrome de Sherwood: quan la policia permet excessos als manifestants per augmentar la violència

El que fos número dos dels Mossos d'Esquadra l'any 2009 va recollir aquesta tècnica en un treball realitzat en el marc d'un Màster de Seguretat

Girona
La síndrome de Sherwood: quan la policia permet excessos als manifestants per augmentar la violència | Catalunya Diari

Els aldarulls postsentència s'han convertit en els principals protagonistes de l'actualitat informativa arreu del país. Durant els últims dies, han circulat per Internet milers de vídeos que recullen la violència que s'ha viscut a Barcelona, la qual s'ha exercit tant per part dels manifestants com per part dels cossos policials.

Ara, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals ha recuperat les paraules del que fos el número dos dels Mossos d'Esquadra l'any 2009. Així les coses, l'agent David Piqué va realitzar un treball de Màster on va plasmar un concepte nou i pertorbador: 'La síndrome de Sherwood'.

Així les coses, aquesta és una tècnica inspirada en el model Miyamoto Musashi i emprada per la policia, que permet que es produeixin excessos i provocacions per part dels manifestants amb l'objectiu d'augmentar el grau de violència patent en la protesta o concentració en qüestió.

La doctrina proposa «detencions poc justificades i batudes preventives»

Però no només això, ja que aquesta doctrina «proposa fer detencions poc justificades i batudes preventives» per tal d'enfadar encara més a totes aquelles persones que es concentren, i que l'espiral de violència vagi creixent fins que la situació es converteixi —segons el text de Piqué— en una autèntica «batalla campal».

bcn
La Policia Nacional apallissa un jove independentista a Via Laietana | Twitter

El treball, a més, aposta perquè els cossos policials esperin amb paciència i així aconseguir que «els danys produïts siguin socialment inacceptables», i per tant l'actuació policial estigui absolutament justificada.

L'objectiu final d'aquesta pràctica, doncs, és crear «víctimes innocents» i fer que els manifestants acabin sent reprimits amb «una violència exagerada i detencions massives».

El text va crear polèmica

El text, que es va dur a terme per analitzar les protestes okupes de Barcelona durant els anys 2000,  va generar polèmica i indignació entre la població.

També et pot interessar...