Una dona sosté un Iphone de color negre

Siri, l'assistent de veu d'Apple, parlarà català

La multinacional californiana ha publicat aquesta setmana una oferta en què busca analistes amb coneixements de llengua catalana

L'assistent de veu dels productes d'Apple, Siri, serà la primera eina de la seva classe a parlar català, després que el passat dimarts, la multinacional americana publiqués noves ofertes laborals per incloure analistes a Siri en diferents llengües, una de les quals és el català. Ho ha explicat aquesta setmana la Plataforma per la Llengua, que ha recordat que, segons l'InformeCat 2020, cap dels 32 assistents de veu del mercat parla català.

L'entitat s'ha felicitat per la notícia, assegurant que «la incorporació del català a l'assistent de veu d'Apple donaria resposta a les necessitats lingüístiques dels usuaris catalanoparlants d'aparells com l'iPhone o l'iPad, d'acord amb una de les peticions que fa temps que la Plataforma per la Llengua ha sol·licitat a l'empresa». En aquest sentit, ha recordat que el fet que l'assistent Siri inclogui el català faria també possible que Apple CarPlay es configurés també en aquesta llengua, ja que utilitza el sistema de reconeixement i parla de veu Siri.

En aquest sentit, Plataforma per la Llengua ha recordat que durant el mes de setembre, Apple també ha millorat el seu programari amb la incorporació del català. Així, la nova versió de iOS inclou llistes de música íntegrament en català i Apple TV ja disposa de tota la seva interfície en la nostra llengua. Això la fa, juntament amb Filmincat, «l'única plataforma de vídeo mínimament sensible a la nostra llengua», ha dit l'entitat en un comunicat.

Fa dos anys, Apple va rebutjar incloure el català a Siri i Apple CarPlay

El text de la Plataforma per la Llengua recorda que l'any 2018 ja va reclamar a Apple que, a més d'incorporar el català en el sistema operatiu de MacOs i iOS, també estigués disponible a Siri i Apple CarPlay. Llavors, la multinacional americana va reaccionar negativament, responent que no tenia cap intenció d'incloure'l en cap de les dues aplicacions.

Ara sembla que, com a resultat de les diverses gestions dutes a terme, l'empresa californiana ha canviat de parer i ha llançat aquesta nova oferta laboral amb uns requisits relacionats amb el domini de la llengua catalana, coneixements lingüístics i culturals i habilitats analítiques per poder avaluar respostes. Un fet que, segons la Plataforma per la Llengua, propicia «la normalització lingüística i la millora del servei per als catalanoparlants».