Una mà traient bitllets d'un caixer automàtic

Les sis ajudes del govern espanyol contra la covid que no coneixies i que ja pots demanar

Repassem algunes línies d'ajudes eSSque no són tan conegudes però que segueixen vigents al nostre país

Fa gairebé 16 mesos que la pandèmia va afectar de ple a Espanya. Va ser al març de 2020 quan l'increment de contagis va donar pas a una crisi sanitària que encara ens afecta. Una situació d'alarma a escala de salut que també va desencadenar successives crisis a nivell econòmic i social.

Des de llavors, el govern espanyol va posar en marxa restriccions de drets fonamentals, però també pel que fa a activitats econòmiques. Per a compensar-les, es van anar creant línies d'ajudes obertes a la ciutadania, algunes de les quals segueixen vigents actualment.

Sis ajudes vigents contra la covid que potser desconeixies

Però la veritat és que l'allau informativa fa que potser desconeguem algunes de les ajudes contra la covid que es poden demanar al nostre país. Avui fem un repàs de sis línies d'ajudes a les quals ja ens podem acollir i que, potser, són desconegudes per a la majoria de la població. Són les següents.

Recuperació de les aportacions a plans de pensions

És molt possible que aquests últims mesos molts ciutadans pateixin o hagin patit problemes de manca de liquiditat. Doncs bé, una de les mesures extraordinàries en vigor és la possibilitat de recuperar les aportacions realitzades a plans de pensions. S'hi podran acollir les persones afectades per un ERTO o els autònoms que hagin cessat la seva activitat durant la pandèmia.

Ajuda extraordinària després d'esgotar l'atur

Cal recordar que el govern espanyol va aprovar un subsidi extraordinari d'atur per a aquelles persones sense feina que van esgotar la prestació d'atur durant el primer estat d'alarma. Davant la situació de no poder accedir a altres ajudes, es va crear aquesta ajuda extraordinària. Té un valor del 80% de l'Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples (IPREM), és a dir, d'uns 430 euros, que poden cobrar durant tres mesos.

L'ajuda al rebut de la llum i el Pla Estatal d'Habitatge

Els consumidors elèctrics les famílies dels quals tinguin algú en ERTO, atur o jornada reduïda, o bé els empresaris que hagin vist reduïts en un 75% els seus ingressos són els destinataris d'aquesta ajuda. En aquests casos, es podran acollir al bo social, que és un mecanisme que els eximirà de pagar el 25% del rebut de la llum. A més, també el podran demanar els autònoms que hagin cessat la seva activitat per l'estat d'alarma.

A més, cal recordar que el govern espanyol ha ampliat els ajuts del Pla Estatal d'Habitatge fins al 31 de desembre de 2022. Des d'ara, els joves residents en poblacions de menys de 5.000 habitants es podran beneficiar d'aquest programa.

Ajudes del Pla Corresponsables

El govern espanyol ha impulsat el Pla Corresponsables, dotat amb 200 milions d'euros. Permetrà a persones amb baixos ingressos i fills menors de 14 anys comptar amb un ajut professional i urgent per a la cura d'aquests.

Limitació dels desnonaments i dels talls de subministraments

Aquesta mesura estarà vigent fins al 9 d'agost. Fins llavors, el govern espanyol manté suspesos els desnonaments de lloguer de famílies sense alternativa domiciliària. També es prohibeix el tall de subministraments de llum, aigua i gas a la població vulnerable.

No hi ha dubte que aquesta és una de les mesures que més polèmica ha comportat en els últims mesos. La limitació de desnonaments i talls de subministraments es limita a persones vulnerables i sense alternativa habitacional, per això sí que hem vist imatges de desnonaments aquestes últimes setmanes.

Ajudes a problemes de liquiditat per a empreses

L'Agència Tributària s'adapta a les empreses que pateixen problemes de liquiditat. Ho fa a través d'un mecanisme que els permet acomodar els pagaments d'impostos als tempos en què prevegin tenir liquiditat. A més, gràcies a haver-se acollit a aquest mecanisme d'Hisenda, no rebran penalitzacions per aquests retards.