Imatge d'un personal sanitari extraient mostres de PCR en una usuària d'una residència gironina el 25 de maig de 2020

Les sis propostes del físic de la URV, Àlex Arenas, per evitar una nova onada de Covid-19 a Catalunya

Adverteix que no s'ha d'abaixar la guàrdia davant la situació actual

El físic de la Universitat Rovira i Virgili, Àlex Arenas, ha advertit en diverses ocasions el perill  de patir una nova onada de Covid-19  a Catalunya. De fet, va ser un dels primers a alertar de la necessitat de fer un confinament  a la  comarca del Segrià davant l’aparició de nous brots de coronavirus. Ara, Arenas ha publicat al seu compte de Twitter sis idees diferents per controlar els rebrots i frenar una nova onada.

 

Les sis propostes d’Àlex Arenas

La primera proposta d’Àlex Arenas és reactivar el programa ORFEU per a fer  proves PCR massives. Cal recordar que la Generalitat tenia previst fer al voltant de 300.000 tests en col·laboració amb diversos centres de recerca i universitats però finalment el projecte es va cancel·lar. El motiu que va exposar Salut era que ja s’havien cobert «totes les necessitats diagnòstiques».

Per una altra banda, el físic indica que s’haurien d’augmentar fins a 2.000 els rastrejadors manuals de contactes, preparar un  pla de contingència sanitària, amb un sistema de torns i estat d’emergència constant, intensificar l’ús de la mascareta a qualsevol lloc on trobem algú més, fer públic a l’acte les dades sanitàries de totes les incidències de la Covid-19 i preparar els plans de contingència  per a poder confinar qualsevol regió en cas de necessitat, d’acord amb els ajuntaments del país.

Arenas clou el missatge amb un «no abaixem la guàrdia, no podem preparar-nos per la tardor i saltar-nos l’estiu». De fet, alguna de les mesures ja es portarà a terme pròximament com és el cas de la mascareta.

Catalunya obligarà a dur mascareta a partir de dijous

L'obligatorietat de portar mascareta a Catalunya entrarà en vigor aquest dijous, 9 de juliol, segons ha confirmat el president de la Generalitat, Quim Torra, en seu parlamentària. Durant la sessió de control a la cambra, Torra ha anunciat que serà obligatori portar mascareta encara que es pugui mantenir la distància social de seguretat. La mesura l'aprovarà aquest dimecres el Procicat per tal d'evitar més contagis  i imposar mesures més exigents davant la relaxació  que s'està detectant per part de la ciutadania.