Quan sembla que la cinquena onada del coronavirus arriba a la seva fi, molts experts ja pensen en la sisena onada que ha de venir. La incidència acumulada a 14 dies en descens de forma notable i les dades que ofereix cada dia Sanitat són més que positives.
Però, el cas és que divulgadors de la pandèmia i metges com César Carballo, tenen clar que una sisena onada podria arribar molt aviat.
El doctor César Carballo ha estat convidat aquest dijous al programa de Trece TV El Cascabel per analitzar l'evolució de la pandèmia. Carballo ha donat l'última hora relacionada amb la situació epidemiològica tant a Espanya com fora d'ella.
«Podem veure un repunt o sisena onada a partir d'octubre»
Carballo ha demanat una mica de calma a tots després de les vacances d'estiu. A més, ha demanat que a la tornada a l'escola tots posem de la nostra part perquè aquesta sigui tan organitzada com sigui possible. Si fallem en aquesta comesa, la sisena onada pot arribar abans del previst.
«Hauríem de ser prudents almenys fins Nadal i tenir un percentatge de vacunació més alt. És un gran risc per a la tornada a l'escola, els nens transmeten igual la malaltia. Podem veure un repunt o sisena onada a partir d'octubre», ha sostingut.
Sobre la situació que tenim a sobre la taula, el metge de l'hospital Ramón i Cajal no ha volgut deixar passar algunes dades. S'ha mostrat intranquil per algunes xifres que fan pensar que la pandèmia està encara molt lluny de finalitzar.
«Estem en dades per sobre del que ens agradaria veure, perquè 100 morts al dia són moltíssims i vam arribar a pics més alts. La variant delta ens ha canviat el pas. Pensàvem que estàvem protegits per la vacuna, i les vacunes funcionen i molt bé, però sí que permeten la infecció», ha explicat a Trece TV.
«La causa és que estem començant a veure contagis a la gent més sensible i fràgil, a les residències. L'edat mitjana dels pacients que ingressa ha pujat i això ens preocupa», ha explicat Carballo.
«Protegeixen davant la infecció encara que han perdut eficàcia amb la variant delta»
Sobre aquest assumpte, el doctor gallec ha posat com a exemple el que ha passat al Regne Unit: «Estan començant a augmentar els contagis. Relaxar-se amb la nova variant és un risc evident i la variant delta contagia moltíssim més. Compte amb pensar que hem superat això perquè el país no està fora de perill encara».
Veient aquesta situació fora de les nostres fronteres, el doctor Carballo ha donat la clau del moment en el qual podrem dir que haurem superat la pandèmia. I no és altre que quan hi hagi un tractament efectiu amb relació al contagi del virus.
Això és gràcies a una vacuna esterilitzant: «El problema és que si la gent vacunada s'infecta i pot infectar, la immunitat de grup deixa de tenir sentit. Protegeixen enfront de la infecció encara que han perdut eficàcia amb la variant delta».
«Vencerem al virus quan tinguem un tractament efectiu i això és el que estem buscant. Segon, quan tinguem una vacuna esterilitzant com la del doctor Luis Enjuanes», ha sentenciat.
Carballo ha volgut posar de manifest que hi ha una opció molt propera de poder veure fàrmacs antivirals eficaços contra la COVID-19.
«S'estan estudiant molts fàrmacs. S'estan fent molts assajos clínics i durant els tres mesos vinents veurem fàrmacs antivirals, específics contra el virus. Tindrem possibilitats de tractar el virus i això serà molt important juntament amb la vacuna», ha conclòs.