Dos treballadors de l'Hospital de Campdevànol protegits contra la Covid al passadís del centre mèdic

El sistema informàtic de l'hospital Moisès Broggi de Sant Joan Despí, atacat per uns hackers russos

Van demanar un rescat per recuperar la informació

Uns hackers russos han accedit i atacat el sistema informàtic de l'hospital Moisès Broggi de Sant Joan Despí. Segons ha avançat Rac1, els informàtics han demanat un rescat per alliberar els servidors bloquejats. El centre es va negar a pagar l'extorsió i ara, amb e suport de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya, estan recuperant a poc a poc els servidors.

L'Hospital explica que l'atac no ha afectat el sistema de servidors principal però el molts sistemes secundaris. L'atac es va produir diumenge quan un malware enviat des de Rússia va entrar en alguns dels servidors del centre hospitalari, va encriptar la informació i van demanar un rescat per recuperar-la.

Sense accedir a dades confidencials

Malgrat ser un important atac, els hackers no han aconseguit extreure dades confidencials, ni de pacients ni de professionals. Un cop es va produir el succés, l'hospital tenia clar que no podia pagar i va avisar els Mossos, que treballen per recuperar els servidors. Tal com indica el citat mitjà, l'atac ha afectat sistemes secundaris com el servei de radiologia. Un fet que ha obligat els professionals a modificar els sistemes habituals de treball. També s'ha vist afectat el servei telefònic i el correu electrònic corporatiu.

Actualment, l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya treballa amb els tècnics de l'hospital per desbloquejar els servidors secundaris afectats. Els Mossos asseguren que aquests atacs cada vegada són més habituals i que no s'ha de caure a l'extorsió dels hackers.

Els Mossos, obligats a utilitzar una pistola elèctrica per reduir un okupa

Els Mossos d'Esquadra de la comissaria de l'Eixample de Barcelona es van veure obligats a utilitzar una pistola elèctrica per reduir un okupa que els amenaçava de matar-los i que duia un ganivet. Segons informa El Periódico, els fets van tenir lloc aquest dimarts a la tarda a l'edifici número 9 del carrer Marquès de Campo Sagrado, a Sant Antoni. L'home, de 52 anys i nacionalitat romanesa, va acabar detingut i se li imputen els delictes d'usurpació de l'immoble i el d'atemptat contra agents de l'autoritat.

Tal com indica el citat mitjà, els veïns del bloc van avisar a la propietària de l'immoble que havien vist a un home canviant el pany de la porta. La dona viu en un altre domicili i durant l'estiu aquesta casa la té buida. Per tant, va trucar als Mossos d'Esquadra. Una patrulla de Seguretat Ciutadana va arribar a la casa i va trucar a la porta. L'home va obrir la porta i es va negar a abandonar l'immoble, inclòs va treure un ganivet assegurant que si volien entrar l'utilitzaria.

El cap de torn del districte de l'Eixample, només aquest càrrec pot utilitzar pistoles elèctriques, estava present al servei i va utilitzar l'eina per reduir l'home. L'okupa va quedar estès a terra inconscient i els agents el van emmanillar i detenir. Un cop a la comissaria, l'home, ja recuperat, es va tornar a encarar amb els agents i inclòs dos d'ells van patir diverses lesions lleus.

El detingut declararà davant un jutge en les pròximes hores i se li imputen els delictes d'usurpació de l'immoble i el d'atemptat contra agents de l'autoritat. Cal destacar que l'home ja ha estat detingut en 19 ocasions,