Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imagen de recurso con la figura de dos ancianos en monedas de euro

Les pensions ja tenen data de caducitat i està més a prop del que es pensava

Amb la desacceleració econòmica i el fons de reserva en mínims, l'única sortida és seguir endeutant amb l'Estat

Imatge de recurs amb la figura de dos ancians en monedes d'euro
El sistema de pensions està esgotat, segons els experts | Catalunya Diari

La crisi econòmica del coronavirus ha donat l'últim cop a un sistema de pensions que fa ja temps ve donant senyals d'esgotament. Segons els experts, el sistema públic de pensions és insostenible: la Covid -19 ha agreujat el dèficit anual recurrent i acumula un deute proper als 100.000 milions el 2020.

Així ho estableix l'estudi d'EAE Business School realitzat pel professor Joan Carles Higueras, que considera que l'actual sistema té data de caducitat i no permetrà oferir pensions suficients i dignes per als jubilats que estan per arribar.

L'informe recorda que el 2020 es produirà una caiguda important dels ingressos per cotitzacions, pel menor nombre d'afiliacions a la Seguretat Social i la reducció de la quota dels més de 3,5 milions de treballadors que s'han vist afectats per expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO).

Abans del coronavirus, s'estimava per al 2020 un dèficit de l'1,3% del PIB a la Seguretat Social, mentre que la previsió més optimista apunta el 5% aquest any, i el 3,1% l'any que ve. En el pitjor dels casos, el dèficit previst per al sistema se situa en el 6,1% el 2020 i el 3,9% el 2021. Per cobrir aquest desequilibri, diu Higueras, la Seguretat Social haurà d'augmentar el seu endeutament fins als 100.000 milions d'euros.

Amb la desacceleració econòmica i el fons de reserva en mínims, l'estudi assenyala que a curt termini l'única alternativa realista és que el sistema segueixi endeutant amb l'Estat fins que es dugui a terme la seva reforma integral.

Segons Higueras, l'impacte de la Covid-19 sobre l'economia no ha fet més que empitjorar el problema existent i accelerar un procés de reforma del sistema de pensions que Europa fa molt de temps que reclama.

La Seguretat Social s'enfronta també al problema de l'envelliment de la població, un fenomen que s'accentuarà els propers anys i que arribarà al seu màxim l'any 2051, segons les previsions. Llavors hi haurà 2,27 majors de 64 anys per cada jove menor de 16. Ara hi ha 3 persones en edat de jubilació per cada 10 persones en edat de treballar.

Fomentar l'estalvi

Un dels principals problemes és l'abandonament primerenc del mercat laboral per ingressar en el sistema de pensions. Mentre que el 2019 la pensió mitjana de les noves altes amb 65 anys era de 1.184,95 euros, la d'aquells que es van jubilar amb 59 anys va ser de 2.332,57 euros, gairebé el doble.

Segons Higueras, hi ha grups de treballadors que tenen quanties més elevades en la seva pensió de jubilació i decideixen formar part del sistema abans. El problema no està en l'import de la pensió sinó en el fet que a edats primerenques deixen de contribuir al sistema, adverteix, i proposa revisar les condicions d'accés a l'edat de jubilació.

L'estudi també avisa l'escassa cultura d'estalvi previsional i de la necessitat de fomentar-lo, ja que els plans de pensions a Espanya no són un producte atractiu excepte pels incentius fiscals. La taxa mitjana d'estalvi dels espanyols en plans i fons de pensions és del 9,35% del PIB, enfront de la mitjana dels països de l'OCDE, superior al 35%.

Un dels principals reptes als quals ha de fer front el sector és educar i conscienciar els ciutadans, conclou Higueras. Primer perquè estalviïn des de joves per a la seva jubilació futura, i segon perquè ho facin de forma periòdica, ja que la majoria de les aportacions es realitzen en els últims dies de l'any a conseqüència del benefici fiscal que reporten.