Actualment a Espanya hi ha prop de 600 brots de coronavirus actius i 81.000 persones que han estat contactades pels sistemes de salut per haver estat en contacte amb contagiats.
Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències, declarava la setmana passada que «d'aquests casos identificats, el 10% aproximadament acaba sent positiu per Covid-19».
Tenint això en compte, queda clar que la peça clau per aconseguir mitigar l'avanç del coronavirus és la capacitat eficient de rastreig.
«El que nosaltres hem esbrinat és que no fa falta localitzar al 100% dels contactes. Amb aconseguir alertar al 20-40% seria suficient. No és un gran desplegament», han explicat els investigadors Esteban Moro i Yamir Moreno, que recentment han publicat un estudi sobre el tema.
«Està clar que no és el mateix localitzar al 20% dels contactes quan tens 10 infectats que quan en tens 100. L'estratègia és la mateixa, però has d'escalar els recursos», ha detallat Moreno. «Però el que sí que sabem és que només amb fer proves no serà suficient».
A més, han volgut manifestar que Espanya està actuant bastant bé enfront de la situació que està vivint. «El sistema nacional detecta entre 2 i 7 contactes. El que fem ara no és un sistema dolent».
A l'estudi que han publicat al costat de tretze investigadors més, Esteban i Yamir han creat un simulador d'una ciutat de quatre milions d'habitants per estudiar quina és la millor estratègia per aconseguir tornar a la normalitat, tenint en compte que encara no existeix cap vacuna ni cap tractament contra el virus.
Els 3 punts claus per tornar a la normalitat
- Detectar amb proves PCR al 50% dels contagiats
- Rastrejar entre el 20 i el 40% dels contactes
- L'obligatorietat que les persones infectades realitzen una quarantena
D'aquesta manera, sí que s'aconsegueix detectar el 50% de casos i rastrejar al 40% de contactes, el nombre de persones ingressades a l'UCI es reduiria considerablement.
No obstant això, no és tan fàcil com sembla. Aconseguir rastrejar a aquells individus amb les quals una persona que ha donat positiu en coronavirus és una tasca bastant difícil, especialment en llocs com bars o restaurants.
«Tenim 46 brots que han generat 1.500 casos. Solen ser en locals d'oci i aquesta població és més difícil de seguir perquè les persones viuen en zones geogràfiques més àmplies».
«Hem d'intentar veure on s'està ajuntant la gent, en quins llocs. Ja no serveix saber com abans si les persones no agafen el cotxe o surten poc de casa», ha explicat Moro. «Hem de saber on van i rastrejar els contactes».
Radar Covid: una aplicació per ajudar a rastrejar positius
En només uns dies es podrà utilitzar en algunes Comunitats Autònomes, i a partir del setembre arreu del país, l'aplicació Radar Covid per ajudar a rastrejar possibles infectats.
«Hauria estat molt millor que hagués estat llesta abans, però no arriba tard. El que potser sí que arriba tard és per poder tenir temps a la maniobra. Estem ja en la segona onada», ha manifestat l'investigador.
La prova pilot que s'ha realitzat per provar l'aplicació del mòbil ha obtingut resultats molt positius, arribant a detectar fins al doble de contactes que un rastrejador manual.
No obstant això, Simón ha volgut apuntar que quan s'utilitzi per detectar casos reals, els resultats seran xocants. «Les condicions eren molt diferents de les que veurem ara en el món real».
«Que ningú es pensi que aquesta eina és la panacea, però no podem desaprofitar l'oportunitat d'aprendre. Hem de ser prudents».
A més, també han volgut explicar que «l'objectiu de l'estiu és arribar al setembre amb la menor transmissió comunitària possible», encara que en el pròxim mes, amb la tornada a l'escola, es tornin a augmentar els positius.
«Amb la reobertura de les escoles els números augmenten una mica», ha dit Moreno. «Només obrir, pot haver un brot secundari, però després baixa».
«Però s'ha de tenir en compte que la majoria dels contactes, i per tant, la possibilitat d'infecció es dona a l'hora de comprar, consumir menjar, assistir a un esdeveniment, treball... Allà és on t'ajuntes amb gent molt diferent i són aquests esdeveniments els que s'han de monitorar».
Els tests de detecció i la segona onada
D'altra banda, han volgut destacar la importància de realitzar els tests preventius com més aviat millor. «Nosaltres en el nostre estudi diem que s'ha de detectar al 50% dels infectats en els primers dies en els quals presenten símptomes».
«A Espanya estem tardant més i això vol dir que quan tens un positiu, aquesta persona ha estat circulant més temps, fet que comporta que la quarantena i el rastreig és menys efectiu que si s'hagués detectat abans».
Alhora, han manifestat que ja ens trobem dins de la segona onada de coronavirus. «La segona onada és inevitable. La qüestió no és parar-la, sinó minimitzar el seu efecte en el sistema de salut».
«La segona onada té molts comportaments que hem d'adaptar, deixar de fer o començar a fer. Aquesta qüestió és cada vegada més rellevant i s'hauran de fer campanyes de conscienciació a la societat», ha manifestat Moro, fent al·lusió a la importància que té la conscienciació de la gent.
«El d'abans ja no serveix. Hem de participar en un problema de salut pública, com amb les vacunes. Això és una cosa semblant».