Sitges es postula per fer una prova pilot aquest mes d'abril per reobrir l'oci nocturn. L'Ajuntament i el Gremi d'Hostaleria, amb el suport de FECALON i PIMEC, han presentat un projecte a la Generalitat per posar en marxa durant una nit els bars del conegut com a 'carrer del Pecat', on es concentra l'oci nocturn de la vila.
La proposta planteja limitar el pas a aquest carrer, només permetent l'accés a 440 persones que podrien entrar a cinc bars musicals. Prèviament, totes haurien hagut de superar un test d'antígens proporcionat per l'organització. «Hem de poder fer aquesta prova pilot. El sector ho necessita urgentment», assenyalen els empresaris a l'ACN. El projecte, que ara espera el vistiplau del Govern, és finançat per l'Ajuntament.
El Gremi d'Hostaleria, en connivència amb l'Associació de Bars Musicals del Carrer del Pecat, reclama reobrir els locals per «tornar al màxim a la normalitat». Recorden que viuen una situació «dramàtica» a causa de les restriccions de la pandèmia, i consideren que després dels concerts pilot de la Sala Apolo i del Palau Sant Jordi, ara és el torn de l'oci nocturn. «És el moment d'anar un pas més enllà», apunta a l'ACN Damià Orts, president de l'entitat que agrupa els locals del carrer Del 1r de Maig, popularment conegut com a 'carrer del Pecat'.
La prova pilot seria el 10 o el 17 d'abril
El projecte que aquesta setmana han presentat a la Generalitat des del sector i l'Ajuntament de Sitges proposa fer la prova pilot la nit del dissabte 10 d'abril. Amb tot, tenint en compte la coincidència amb la Setmana Santa, els impulsors admeten que ara per ara és una data difícil de complir. Si reben el vistiplau del Departament de Salut, es mostren oberts a endarrerir els plans inicials i desplegar la prova la nit del 17 d'abril.
La reobertura pilot es basa en un grup de 440 persones que podrien accedir a cinc locals d'oci nocturn, tots concentrats en el mateix tram de carrer. Seguint la delimitació que ja es va aplicar a l'estiu per controlar l'aforament, s'instal·larien unes tanques i hi hauria agents de seguretat supervisant l'accés. Per entrar a aquest espai, prèviament tothom hauria de superar un test d'antígens que proporcionarien els organitzadors.
Dins els locals, els impulsors consideren que seria convenient que tots els clients portessin mascareta per garantir una seguretat extra. Expliquen que es podria seguir el mateix sistema que als restaurants, on les autoritats sanitàries recomanen dur la mascareta posada i només retirar-la a l'hora de menjar.
La prova està pensada per fer-la durant el confinament nocturn
Pel que fa a l'horari, la prova està pensada per fer-la durant el confinament nocturn. Si el toc de queda es manté a les 22 h com fins ara, el carrer dels bars musicals obriria a les 22.30 h fins les 2.30 h de la matinada. Si el toc de queda es modifiqués, proposen començar la prova sempre mitja hora més tard de l'inici del confinament nocturn i fer-la durar quatre hores.
Orts defensa que «s'ha de fer així perquè a la nit és quan es pot garantir que la gent que transiti per la zona és la que participa en l'assaig, sense ningú que pugui contaminar la prova». «Volem simular molt bé tot allò que representa una nit en aquest carrer i com volem que torni a ser l'activitat d'aquests locals», insisteix.
En relació amb les 440 persones, els impulsors declinen fer una convocatòria oberta perquè s'hi pugui inscriure qui ho vulgui. La intenció, detalla Orts, és que cadascun dels cinc bars musicals seleccioni clients habituals que siguin de la seva confiança, mentre també es reservaran places a entitats de Sitges i a representants de l'administració local. «Ha de ser gent de qui tinguem la garantia que, un cop acabin la nit de festa, no es posaran en situacions de risc», assenyala.
La intenció és tornar a repetir els tests d'antígens als 440 participants una setmana després d'haver fet la prova pilot. Si es mantenen tots negatius, el sector assegura que tindran suficients arguments per «pressionar» la Generalitat perquè elabori un pla sectorial que permeti una reobertura global i controlada dels bars musicals.
Davant la coincidència d'aquesta proposta amb la incipient quarta onada de la covid-19, Orts defensa que el seu projecte és del tot compatible perquè, en el fons, busca la fórmula per «aprendre a conviure amb el virus». «Sanitàriament, mai trobarem el moment propici per provar com poden reobrir els locals», assenyala, mentre remarca que els empresaris estan «farts i molt cansats». «Cada cop que s'acosten unes vacances, ve una onada, i nosaltres no podem estar tota la vida tancats esperant que s'acabi la covid», afegeix.
«Necessitem trobar la fórmula perquè el sector reobri»
Al seu torn, des de l'Ajuntament asseguren que es van sumar a la iniciativa del Gremi perquè el consistori ja tenia previst postular-se davant la Generalitat per acollir una prova pilot relacionada amb l'oci musical. La regidora de Salut, Elisabeth Pérez, insisteix a l'ACN que la reobertura que es vol fer al 'carrer del Pecat' «obre la porta» a ampliar els assajos que la Generalitat ja ha validat a l'Apolo i al Sant Jordi. «És el torn de treballar formats més reduïts», sosté.
Pérez recorda que l'oci nocturn és un gran pilar de l'economia local i defensa que «cal trobar la manera de reobrir-lo». Per aquest motiu, la proposta compta amb la coordinació de les patronals PIMEC i FECALON i la participació de la consultora Kwan Barcelona Future Makers, la qual ha col·laborat anteriorment amb l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona.
Pel que fa al cost de la prova pilot, l'Ajuntament de Sitges s'ha compromès a finançar-la amb un màxim de 15.000 euros. El gruix de la despesa es preveu que recaigui en el dispositiu per fer els 440 tests d'antígens. El consistori és ara a l'espera de rebre resposta de la Generalitat, a qui insta a valorar el projecte amb el mateix criteri que s'han avalat les proves pilot dels concerts ja celebrats a Barcelona.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]