Carnaval és sinònim de festa, disbauxa i aglomeracions als carrers de Sitges. Les tradicionals rues porten centenars de persones d'arreu del país a la ciutat, però aquest any la Covid-19 ha deixat un paisatge totalment diferent. Els carrers estan buits de visitants i molts dels bars i restaurants tenen la persiana abaixada, ja que no els surt a compte obrir amb les restriccions actuals. El gerent del Gremi d'Hostaleria de Sitges, Alejandro Eguía, assegura que les pèrdues d'aquest cap de setmana, en relació amb l'any passat, poden enfilar-se fins al 95%. «Són mals temps per l'hostaleria», ha lamentat.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
Sitges havia plantejat inicialment fer alguns actes presencials de Carnaval alternats amb propostes virtuals. El Procicat, però, va alertar-los que les restriccions actuals anti-Covid no permeten cap esdeveniment de cultura popular i, finalment, tota la festa ha passat a ser virtual. Això, sumat al confinament comarcal, ha fet que els carrers de la ciutat estiguin buits de visitants de fora aquest dissabte. De fet, l'estampa de Sitges el cap de setmana de Carnaval és totalment inèdita, ja que, a banda dels carrers mig buits, molts dels bars i restaurants tenen la persiana abaixada fins que la situació millori.
Unes pèrdues d'ingressos del 95% respecte de l'any passat
El gerent del Gremi d'Hostaleria de la ciutat, Alejandro Eguía, lamenta que aquest cap de setmana la ciutat «està buida, quan hauria d'estar plena de gent, i bona part de la restauració està tancada i tenen una pèrdua d'ingressos molt important». De fet, el Gremi calcula que aquesta cap de setmana les pèrdues al sector de l'hostaleria s'enfilaran fins al 95% en relació amb les mateixes dates de l'any passat. «Els establiments que queden oberts són simbòlics. Són mals temps per l'hostaleria», ha lamentat Eguía.
El pas del confinament municipal a comarcal i l'allargament d'una hora pels esmorzars i dinars no ha afectat de manera positiva al sector de l'hostaleria de la ciutat, ja que, segons apunta el gerent del Gremi, «es tracta només d'una justificació governamental, ampliar una hora no significa res». En aquest sentit, demanen que es pugui treballar amb mesures de seguretat «des del matí fins al toc de queda». També creu que les mesures restrictives han de ser diferenciades per territoris en funció de la mida de les ciutats.
Creixen les consultes sobre concurs de creditors i liquidacions d'empreses
Des del Gremi d'Hostaleria calculen que un 35% dels bars i restaurants de la ciutat han tancat temporalment a l'espera que es relaxin les mesures i lamenta que l'oci nocturn està completament tancat des de març. En aquest sentit, ha explicat que, a diferència de la primera i segona onada, ara «les consultes dels socis comencen a ser sobre concurs de creditors i sobre com poden tancar i liquidar empreses». Per això, han reclamat més ajudes a les administracions: «Les ajudes han estat insignificants. L'Estat espanyol i les comunitats autònomes són les últimes d'Europa en relació amb les ajudes i hem de tenir en compte que el sector de l'oci, la restauració i el turisme és molt important».
En aquest sentit, ha advertit que «és molt millor ajudar al sector i acompanyar-lo, que no pas deixar-lo caure perquè després això sortirà molt més car per a tots». De cara al futur pròxim i a la campanya turística de Setmana Santa, Eguía ha dit que cal ser «optimistes». «Ara mateix ens trobem al pitjor moment i necessitem una obertura ja», però «hem de pensar que el futur serà bo amb tot el pla de vacunació que hi ha sobre la taula», ha assegurat.
També ha deixat clar que el sector de l'hostaleria «és segur» i ha recordat que, «tant els empresaris com els clients es porten molt bé» i ha afegit que «en cap moment s'ha demostrat que l'obertura del sector provoqui un augment de l'RT acumulada».