Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Los supercontagiadores son las personas con más riesgo de contagiar

Els 'súpercontagiadors': Qui són i per què són tan perillosos?

Es tracten de persones amb un alt risc de contagi

Imatge d'arxiu del metro
Els supercontagiadors són les persones amb més risc d'encomanar | Unsplash

Els brots a Espanya estan sent provocats, en gran mesura, per un tipus de persones infectades en concret. L'últim estudi sobre el coronavirus, ha determinat que les persones amb més risc d'encomanar són les asimptomàtiques en entorns socials, especialment en espais tancats i mal ventilats. És en aquests llocs on s'han reportat més del 75% d'infectats.

Segons JAMA Network, això es donaria perquè les persones asimptomàtiques o amb símptomes lleus, tenen una gran càrrega vital, i generen aerosols en respirar que són suficients perquè el virus  romangui en l'aire i, per tant, els presents ho acaben inhalant.

Les persones amb alta càrrega viral són les que infecten en llocs tancats

«Només algunes persones amb una càrrega viral molt alta representen un  risc d'infecció en un entorn tancat i mal ventilat», explica aquest estudi. Malgrat que, probablement, són molt pocs, si ets a prop d'un, és un risc molt alt d'infecció si no estàs protegit, segons va manifestar el director del Centre Suís per a la Salut Ocupacional i Ambiental i el primer signant de l'estudi.

«Els entorns interiors on es reuneix molta gent són una gran amenaça, especialment si parlen alt. Jo, personalment, evitaria estar en un restaurant amb clients que cantin, una discoteca en la qual hagis de cridar o un vagó de tren mal ventilat amb gent que discuteixi amb força. Sobretot si ningú porta mascareta».

No obstant això, no es pot determinar qui són i per això recomanen «portar mascareta en entorns tancats amb gent que no conviu amb tu», com succeeix en reunions amb amics o en centres comercials.

Tres formes diferents de contagi

Hi ha tres possibles formes d'encomanar el virus segons aquest estudi. En primer lloc, tocant objectes contaminats. En segon, quan ens arriben gotícules — d'entre 0,6 i 15 micròmetres de longitud — emeses al parlar, tossir o cantar. I, en tercer lloc, a través de les microgotículas, que són capaços de romandre en l'aire en forma d'aerosols i ser inhalades.

«Les microgotículas d'aerosol són molt més petites que les grans gotes polvoritzades i, per tant, porten molts menys virus per gota. Però poden acumular-se en l'aire en habitacions tancades», adverteix. «La majoria dels aerosols emesos per persones que tenen una  alta càrrega viral  són capaços d'arribar a nivells crítics de contagi aeri. Aquestes persones poden convertir-se en supercontagiadores, especialment si parlen alt».

El doctor Jonay Ojeda, portaveu de la Societat Espanyola de Salut Pública i Administració Sanitària (Sespas) explica que han fet servir el principi de precaució  en salut pública. «Ens hem de posar al pitjor escenari i suposar que, en aquests escenaris, i encara que no estigui demostrat, la transmissió es pot aproximar a l'aèria».

«Fins ara, la hipòtesi que fem servir amb la SARS-CoV-2 és que es transmet per gotícules», explica Ojeda. No obstant això, ha admès que hi ha situacions en què «s'assembla molt a una transmissióaèria».

I, encara que la causa real encara està per determinar, «altres mesures de prevenció, que van en la línia del que les autoritats sanitàries a Espanya estan començant a implantar: limitar aforaments, reduir horaris».