Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge del cel amb esteles de condensació d'un avió

Els sorolls misteriosos que han aparegut a l'atmosfera de la Terra: sense explicació

Podrien ser una forma de turbulència atmosfèrica no identificada

La ciència amaga un univers ple de sorpreses i incògnites i és molt capritxosa com més investiga la Terra i els esdeveniments atmosfèrics en relació amb ella. De vegades, solen sortir a la llum certs fenòmens estranys com els que s'han detectat en els darrers temps, que deixen més d'un amb el peu canviat.

Ens referim a aquells sorolls detectats a més de 21.000 metres sobre la superfície de la Terra anomenats ultrasons, que estan posant cap per avall qualsevol tipus d'explicació científica.

En les darreres hores, hem comprovat un fet sorprenent. Una investigació amb globus que funcionen amb energia solar per part de l'Acoustical Society of America (Chicago) ha detectat sorolls misteriosos a les capes baixes de l'atmosfera.

Ningú pot explicar quin és el significat d'aquests sorolls a l'atmosfera

En aquest cas, ens referim als sorolls procedents de l'estratosfera, uns sons de baixa freqüència als quals els científics no troben cap mena d'explicació.

Imatge del planeta Terra a l'univers
Els experts no aconsegueixen identificar la procedència dels esmentats sorolls atmosfèrics | Getty Images

De fet, no són capaços de saber d'on provenen aquestes teories que podrien confirmar-se properament en nous estudis. «Hem detectat estranys senyals d'infrasò que ocorren diverses vegades per hora a l'estratosfera, però la font d'aquests sons és completament desconeguda», va expressar Daniel Bowman.

Aquest és l'especialista dels laboratoris nacionals 'Sandia' a Nou Mèxic a més del líder de l'equip científic. En els darrers set anys, tant Bowman com diversos dels seus companys científics van llançar 50 globus al cel per aconseguir mostres dels sons de l'estratosfera.

Els sons misteriosos detectats a l'estratosfera no s'han pogut reconèixer

Primer de tot, cal saber en què consisteix l'estratosfera. Doncs bé, aquesta capa queda situada a l'atmosfera i s'emmarca entre la troposfera i la mesosfera. S'estén a partir de 14,5 quilòmetres de la superfície de la Terra fins a una alçada de 50.

A la part més baixa conté la capa d'ozó i sol ser una zona de poques turbulències. De fet, la veritat és que molts d'aquests sons poden ser reverberacions de freqüències ultra baixes provinents de la superfície del planeta.

Això sí, si es combinen amb el ressò de les urbs, llançament de coets i fins i tot dels avions o les onades dels oceans, tot canvia. I és que els científics que han analitzat aquests sorolls han sentit uns infrasons sense un origen concret.

Si bé l'oïda humana no pot sentir aquesta mena de sorolls, aquests experts sí que ho poden fer, i tot això gràcies a equips tècnics avançats.

Imatge d'un cel blau amb núvols blancs
Per sentir aquests sorolls, cal fer servir eines específiques | Getty Images

La tasca de registrar aquests ultrasons la van dur a terme gràcies a globus de recerca atmosfèrica. És a dir, es tracten d'unes bosses de plàstic de grans dimensions amb pols de carbó a dins per així fer-los més foscos.

Els científics continuaran fent estudis per desxifrar l'enigma

Al moment en què el sol brilla sobre aquests globus, l'aire intern s'escalfa i sura. Aquesta energia passiva és vàlida per traslladar els globus de la superfície terrestre a una altura de 20 000 metres. Segons un article publicat a Live Science, quan es va estudiar el paisatge sonor de l'estratosfera hi va haver un fet inesperat.

Ens referim al fet que els esmentats infrasons de l'article no s'han pogut relacionar avui dia amb cap altre so que coneguin els científics. Tot i això, han sortit a la palestra certes teories perquè, segons els investigadors, podríem parlar d'una varietat de turbulència atmosfèrica no identificada fins a l'actualitat.

Tanmateix, podrien ser uns ressons procedents de la superfície terrestre, que s'han distorsionat fins a tornar-se realment estranys. Amb tot, la tasca dels científics és dur a terme nous estudis a l'atmosfera per així confirmar o rebutjar aquestes teories al voltant d'un fenomen tan peculiar.