És una imatge que ha corregut molt per les xarxes socials els últims dies i que molts dels veïns de Calafell hauran pogut veure amb els seus propis ulls. Les platges de Calafell mostren aquests dies un to vermellós gens habitual els últims anys i que ha cridat l'atenció a molts ciutadans. L'explicació a aquest fenomen l'ha donat a través de les xarxes socials el regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament, Aron Marcos.
Què provoca aquest fenomen?
Segons el regidor calafellenc, aquest to rogenc està produït «per dues espècies típiques de la platja, la salicornia ramosissima i la suaeda marítima». L'arribada del fred provoca que s'acumulin en aquestes espècies el que es coneix com a carotenoides, «uns pigments que generen diversos éssers vius que fan la fotosíntesi, vegetals, bacteris i inclús alguns fongs que no la fan». Són uns compostos molt importants que serveixen «com a protecció quan els organismes fan la fotosíntesi».
Quan aquesta pigmentació es combina amb la llum de la sortida o la posta de sol, s'obté una estampa com la que es pot veure aquests dies a Calafell. Marcos s'ha mostrat molt satisfet per aquest fet, assegurant que és el resultat del canvi en el model de gestió de les platges que ha implantat la regidoria, apostant per protegir la vida silvestre sense perdre de vista els serveis per als usuaris.
Torna la vida silvestre
«És el primer cop en molts anys que torna la vida a les platges», afegeix Marcos, raó per la qual «ens sorprèn una cosa que hauria de ser normal». El regidor recorda que la recuperació dels ecosistemes de la platja s'ha començat a fer «per lluitar contra el problema de l'erosió», però també serveix «per recuperar la biodiversitat, un element que sovint oblidem». El regidor conclou que aquest és un altre aspecte que també pot ajudar a generar un atractiu turístic al municipi.