Iván Espinosa de los Monteros amb la mascareta de la senyera.

La sorprenent mascareta de Vox a Catalunya en el seu darrer acte de precampanya

La imatge d'Iván Espinosa de los Monteros ha agafat per sorpresa a dos mesos dels comicis estatals

Imatge sorprenent la que ha deixat Vox a Catalunya en els darrers dies. Aquest divendres, 11 de desembre, el número 3 de la formació, Iván Espinosa de los Monteros, visitava Barcelona per participar en un acte de precampanya amb el candidat de la formació a la presidència de la Generalitat, Ignacio Garriga. Però la sorpresa no va ser pas la seva visita, sinó un detall que es podia observar a la mascareta que lluïa Espinosa de los Monteros: la presència de la senyera.

Espinosa de los Monteros i la senyera

Per primera vegada, un membre de Vox es deixava veure amb un dels símbols nacionals de Catalunya, reconegut com a tal des que es va promulgar l'Estatut d'Autonomia de 1979. La sorpresa es troba en què, fins ara, Vox evitava la simbologia pròpia de Catalunya. De fet, també va actuar sota el mateix criteri durant les eleccions autonòmiques al País Basc i a Galícia del passat 12 de juliol: cap dels seus candidats i representants polítics va deixar-se veure amb la 'ikurriña' o la bandera gallega, els símbols oficials de totes dues comunitats autònomes.

Cal recordar que la formació que presideix Santiago Abascal està en contra de l'organització de l'Estat en comunitats autònomes i que aposta per una recentralització competencial que retorni totes les competències al poder central i desmantelli, en el màxim grau possible, l'Estat de les autonomies. Ara, però, Vox sembla apostar per reivindicar la bandera de Catalunya i la llengua catalana com a elements espanyols, de manera que és probable que en els propers dos mesos es puguin veure els màxims caps visibles de Vox fent actes en llengua catalana o més usos de la senyera com el d'Iván Espinosa de los Monteros d'aquest passat divendres.

Defensa Joan Carles I i el sector de la restauració

En l'acte celebrat a Barcelona, el portaveu de Vox al Congrés dels Diputats, Iván Espinosa de los Monteros, va criticar l'«escarni» que ha provocat la regularització de fons del rei emèrit Joan Carles I, que va abonar 678.000 euros a Hisenda. «No recordem amb tanta freqüència les regularitzacions que ha fet Monedero», va dir en referència a l'exdirigent de Podem Juan Carlos Monedero. El diputat de Vox va assegurar que Joan Carles I «és absolutament lliure de sortir i entrar quan vulgui» de l'Estat espanyol perquè «no té cap causa oberta i és un ciutadà lliure».

Espinosa de los Monteros es va reunir amb el Gremi de Restauració de Barcelona acompanyat del candidat de Vox a la Generalitat, Ignacio Garriga. El presidenciable va acusar l'independentisme de «condemnar a la ruïna» el sector sense oferir-los «cap tipus d'ajuda» a canvi de tancar. «Davant d'això veiem com el separatisme destina quantitats ingents de diners als seus deliris ideològics i al seu cop d'estat, que segueix vigent», va reblar.