Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de la seu del ministeri de la seguretat social

Sorpresa per l'última hora amb la Seguretat Social al maig: la decisió que han pres

La mesura adoptada perjudicarà els ciutadans una vegada més

La Seguretat Social s'ha vist embolicada en una infinitat de conflictes en els darrers temps. La situació és preocupant i la darrera mesura adoptada tampoc no contribuirà a millorar el seu estat.

Aconseguir una cita amb aquest organisme pot requerir unes quantes setmanes d'espera. Cosa que porta a la desesperació els ciutadans, però també els mateixos treballadors. De fet, els sindicats CCOO i CSIF anuncien vagues a tots els centres de la Seguretat Social.

Les vagues començaran aquesta mateixa setmana

Es tractaran d'aturades parcials durant una hora durant els divendres de maig. Indiquen que s'han vist obligats a prendre aquesta mesura «pel deteriorament d'un dels serveis públics amb més demanda de la ciutadania». En un comunicat conjunt revelen els motius pels quals prenen aquesta decisió tan dràstica. Es tracta de la «primera vaga a la història d'aquest organisme».

Ho atribueixen sobretot a «la manca d'efectius, l'envelliment de les plantilles i el retard en la gestió de prestacions». També denuncien l'incompliment d'acords en matèria de personal. Les aturades es produiran en horari de 10.30 a 11.30 hores, publica La Vanguardia.

Foto d'unes mans i un teclat d'ordinador
Per ser atès a la Seguretat Social es requereix cita prèvia | GETTY IMAGES

Recriminen al Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions la seva «manca de compromís». Entenen que han provocat una situació caòtica en el funcionament d'aquest organisme. En vista de tot això, no els queda més remei que elevar «el nivell de reivindicació».

Pendents de la incorporació de 4.000 professionals

En les darreres hores es donaven a conèixer els plans de la Seguretat Social. Van anunciar que pagarien 6 euros als treballadors destinats a atenció directa per cada usuari que atenguessin. És una mesura de caràcter voluntari que té el propòsit de descongestionar el sistema de cita prèvia.

D'alguna manera això cobreix les mancances de personal que arrossega l'organisme. Estan pendents de tancar la incorporació de 4.000 nous treballadors amb què es reforçarà la plantilla.

Des de fa temps el ministre d'Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, rep les crítiques de l'oposició per la seva mala gestió. Al Congrés ha insistit que centraran els esforços en ampliar els horaris d'atenció al públic. A més d'adoptar altres mesures que ajudin a reduir les llistes d'espera.

Escrivá esclata i diu que és un «bola» el tema de les cites prèvies

El ministre va haver de fer front aquest dimecres als retrets del PP. El seu diputat, Jaime de Olano, li va retreure que «s'atén abans qui pot comprar una cita que qui més ho necessita».

El ministre de Seguretat Social, José Luís Escrivá
El ministre José Luís Escrivá desmenteix que es necessiti cita prèvia per ser atès a la Seguretat Social | GTRES

Una frase que va indignar Escrivá, que no va dubtar a qualificar-ho de «bola. És mentida», va assenyalar visiblement molest. De Olano li va recordar el calvari que han de suportar els ciutadans per fer qualsevol tràmit amb aquest organisme. Sobretot per les dificultats que troben per obtenir la cita prèvia. Ha assenyalat que els usuaris s'enfronten a «oficines tancades, setmanes per aconseguir una cita i mesos per a un tràmit».

La reacció del titular de la cartera de Seguretat Social va ser desmentir-ho tot. Va negar que per ser atès a les oficines o fer alguna gestió fos imprescindible la cita prèvia. No obstant això, a la web del Ministeri es van encarregar de desmentir-lo.

Deixen ben clar que no s'atendran els ciutadans ni se'n tramitarà cap prestació a les seves delegacions sense cita. L'enuig d'Escrivá anava en augment, a mesura que intentava argumentar la seva versió anava elevant el to del seu discurs.

«Han estat vostès mentint i dient que a la Seguretat Social calia anar amb cita prèvia. No és veritat», va indicar. Va afegir que «al 25% de les persones se les atén directament». Un missatge que no acaba de convèncer l'oposició, però tampoc els ciutadans.